Signali iz UEFA i FIFA

Fudbalski savez Kosova vjeruje da će reprezentacija Kosova izboriti mjesto u jednu od dvije grupe kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u kojima je po pet selekcija.

Selektor fudbalske reprezentacije Kosova Albert Bunjaku ubjeđen je da će selekcija Kosova igrati u kvalifikacijama za SP u Rusiji 2018. godine.
Mediji već nekoliko dana pišu da su iz UEFA i FIFA dobili signale da će nacionalni tim Kosova biti naknadno uključen u kvalifikacije, i to u grupu H ili grupu I, u kojima je po pet reprezentacija.
Predsjednik Fudbalskog saveza Kosova (FSK) Fadil Vokri navodno je dobio potvrdu iz Niona i Lozane da će reprezentacija Kosova igrati kvalifikacije, koje počinju u septembru slijedeće godine, jer vremena za prijem u fudbalske krovne institucije ima dovoljno, a kad se to desi, uvrštenje u neku grupu bi bila samo tehnička stvar.
Selektor Bunjaku već analizira moguće protivnike:
"Više bih volio da nas stave u grupu H, gdje su Bosna i Hercegovina, Grčka, Estonija i Kipar. Tu je jedina jaka selekcija Belgije, koja je treća na FIFA rang-listi. U drugoj grupi prvi favoriti su Hrvati, a dobri su Islanđani i Ukrajinci, kao i Turci i Finci." 
Bunjaku vjeruje da bi njegova selekcija u mogućim kvalifikacijama bila pojačana:
"Ako dobijemo dozvolu da se takmičimo, uradićemo sve da privolimo Adnana Januzaja iz Belgije i braću Përparima i Mehmeta Hatemaja iz Finske da zaigraju za nas."