U sklopu obilježavanja treće godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, zagrebački fudbalski klub Dinamo će 19. februara gostovati u Prištini i odigrati prijateljsku utakmicu sa selekcijom kosovske lige, piše Večernji list.


Dinamo je trebalo da igra u Prištini i prije dvije godine, takođe na dan proglašenja nezavisnosti, ali je tada hrvatska vlada, u jeku priprema sastanka premijera Ive Sanadera i predsednika Srbije Borisa Tadića, diskretno sugerisala da se to gostovanje otkaže, podsjeća Večernji list.

Tada je reagovao i predsjednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić, koji je od UEFA zatražio da se ta utakmica spriječi i da se Dinamo kazni u slučaju da je odigra, pa je zagrebački klub odustao.

Dinamo će biti prvi hrvatski sportski klub koji dolazi u Kosovo od proglašenja nezavisnosti, a predstavnici Dinama rekli su da o ovogodišnjem gostovanju u Prištini nisu konsultovali hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Fudbalski savez Kosova, na čijem čelu je Fadil Vokri, plaća Zagrepčanima čarter-let i smještaj u Prištini.

S druge strane, najava da će Dinamo gostovati u Prištini, na godišnjici nezavisnosti Kosova, i odigrati utakmicu sa selekcijom kosovske lige izazvala je odmjerene, ali upozoravajuće reakcije u sportskim i političkim krugovima u Srbiji. Sportski žurnal u tekstu pod naslovom "Pomodrjeli od provokacija" ističe da je riječ o provokaciji alfe i omege Dinama Zdravka Mamića. Zanimljivo, Dinamov izvršni dopredsjednik nedavno je ugostio reportersku ekipu tog lista u Maksimiru.

Među prvima je reagirala ministrica omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković:

– I u nekim ranijim slučajevima država je činila sve da se takve stvari spriječe. Zajedno s Fudbalskim savezom Srbije učinit ćemo sve da spriječimo tu utakmicu.

Predsjednik Fudbalskog saveza Srbije susjeda Tomislav Karadžić neugodno je iznenađen viješću iz Zagreba.

– Ekspresno ćemo reagirati i već danas uputiti pismo čelnicima UEFA. Hitno ću nazvati i Vlatka Markovića. Vjerujem da ćemo, kao i prije dvije godine, spriječiti Dinamovu utakmicu na Kosovu.

A Zoran Laković, generalni sekretar saveza, već je u Nyonu! Doduše, ne tim povodom, ali će iskoristiti priliku i upozoriti čelnike UEFA "da se za svaku međunarodnu utakmicu na Kosovu mora tražiti suglasnost Srbije".

Prvak Srbije Partizan poručio je da je Kosovski fudbalski savez nepostojeći, pa je samim time i za njih ta utakmica – nepostojeća. A da je vijest iz Maksimira izazvala zanimanje, pokazuje i to što ju je komentirao čak i Toma Nikolić, bivši šef radikala, a nakon razlaza sa Šešeljem predsjednik Srpske narodne stranke:

– Hrvati su priznali Kosovo, ali ne bi trebali to toliko potencirati u razdoblju kada žele izgraditi prijateljski odnos sa Srbijom. Miješaju se u naša unutrašnja pitanja.