Prvi strijelac SP-a je kao dijete pretrpio opasan lom noge i liječnici su u jednom trenutku čak razmišljali o amputaciji. Oporavio se tek nakon 40 dana i iz bolnice je izašao s 2 centimetra kraćom nogom, no ironično, upravo je zbog toga danas najbolji napadač na svijetu.

David Villa će dugo pamtiti toplo ljeto 2010. U maju je realizirao transfer života i prešao u Barcelonu, a na SP-u u Južnoj Africi potvrdio je svoju reputaciju klasnog golgetera te cijelom svijetu pokazao zašto je katalonski gigant za njega platio čak 35 milijuna eura odštete.

Najbolji strijelac Europskog prvenstva 2008. sa četiri pogotka već je nadmašio tu brojku na jugu Crnog kontinenta i najveći je kandidat za 'Zlatnu kopačku' SP-a. I dok je njegov napadački partner Fernando Torres u očitoj krizi, Villa je gotovo samostalno dovukao Španjolsku do finala postigavši pet od ukupno 7 golova svoje momčadi.

Ali stvari su mogle biti sasvim drugačiji i za Villu i za Španjolsku. Ovaj vrhunski napadač je kao dijete pretrpio opasan lom noge i u jednom su trenutku doktori strahovali da će čak biti potrebna amputacija. Nakon što provedete 40 dana u bolnici te iz nje izađete s 2 centimetra kraćom nogom, mnogi bi odustali od ideja da se dalje bave sportom. Ali ne i David Villa.

Umjesto očekivanog zastoja u razvoju karijere, lom bedrene kost je, ironično, pretvorio Villu u vrhunskog napadača. Dok je desna noga bila izvan akcije, mali David je uz pomoć oca trenirao s lijevom i danas je jednako opasan na udarcu s obje noge.

"Stalno mi je bacio loptu i tjerao me da ju udaram lijevom nogom, dok je desna bila posve u gipsu. Imao sam četiri godine, ali sjećam se da je moj otac bio na svakom treningu sa mnom. Nikada nisam bio usamljen na nogometnom terenu", prisjetio se Villa.

Od moguće amputacije noge do konačne slave u Južnoj Africi. Kakav dramatični preokret. Cijela Španjolska će vječno biti zahvalna liječnicima koji su spasili Villinu nogu kako bi im španjolski napadač ispunio snove o osvajanju svjetske titule.