VLADA ZABRINUTA

Šefovi šest glavnih američkih obavještajnih agencija upozorili su građane SAD-a da ne trebaju koristiti i kupovati proizvode i usluge kineskih tehnoloških giganata Huawei i ZTE.

Prema izvještaju CNBC-a, šefovi obavještajnih službi dali su preporuke građanima tokom saslušanja senatskog obavještajnog odbora kojem su prisustvovali čelnici FBI-a, CIA-e, NSA-e te direktor nacionalne obavještajne službe.
Direktor FBI-a Chris Wray istakao je kako je Vlada SAD-a duboko zabrinuta zbog rizika dozvoljavanja bilo kojoj stranoj kompaniji da se upliće u američke telekomunikacijske mreže.
"Ovakav način može omogućiti stranim kompanijama sposobnost zlonamjerne modifikacije ili krađe informacija iz naše mreže. To dovodi do sprovođenja špijunaža koje se teško otkrivaju", kazao je Wray.
Glasnogovornik Huaweija prokomentarisao je upozorenje američkih agencija.
"Huawei je upoznat o aktivnostima Vlade SAD-a koje su navodno usmjerene na sprečavanje poslovanja kompanije Huawei na američkom tržištu. Vlade brojnih zemalja vjeruju Huaweiju, a kupci naših uređaja u 170 zemalja svijeta nikada nisu bili izloženi narušavanju cyber sigurnosti", kazao je glasnogovornik Huaweija.
Huawei uređaji dosad su bili nepoznati Amerikancima, ali treći najveći svjetski brend pametnih telefona najavio je predstavljanje mobitela Mate 10 na događaju američke kompanije AT&T u ovom mjesecu.
Iako su visokokvalitetni Huawei mobiteli već dostupni u SAD-u, uglavnom su prošli samo kroz prodavnice Best Buy i Amazon. Prva stanica za mnoge kupce pametnih uređaja je u sjedištu kompanije, a Huawei u tom slučaju nije imao mnogo sreće kod Amerikanaca.