Nakon dugog niza godina, pretraživač Yahoo više nije drugi najpopularniji pretraživač na svijetu. Kao što se očekivalo, nakon najave da će i sam Yahoo koristiti Bing kao glavni pretraživački engine, njihov pretraživač je počeo ozbiljno gubiti udio na tržištu.

Prema istraživanjima kompanije Nielsen, Microsoftov pretraživački servis, koji uključuje Bing, MSN te Windows Live, je prešao Yahoo sa 13,9% korisnika u svijetu, dok Yahoo ima 13,1% korisnika.

Ovaj izvještaj se odnosi na "pravo" pretraživanje, odnosno unos upita u search bar, a ne na automatski generisano pretraživanje bazirano na istoriju surfanja korisnika.

Ipak, malu sjenu na ovaj izvještaj baca činjenica da, iako je Nielsen objavio da je Bing bio drugi u augustu, kompanija Comscore je u julu davala značajnu prednost Yahoou u odnosu na Microsoft.

Ti rezultati su bili bolje prihvaćeni jer Comscoreovi rezultati ne uključuju slideshow koji zna značajno napuhati brojeve pretraživanja. Neki smatraju da je nemoguće da se tolika prednost Yahooa izgubi za samo jedan mjesec.

Google i dalje dominira ovim poljem, odnosno 65% korisnika koristi ovaj pretraživač.