Američki naučnici sa univerziteta Illinois stvorili najmanji izvor energije na svijetu. Riječ je o prototipu minijaturne gorive ćelije koja bi u budućnosti mogla imati značajnu ulogu u napajanju manjih uređaja.

Sićušna baterija od 3 milimetra trenutno je najmanji umjetni izvor energije na svijetu, a uskoro bi mogla napajati mobitele, kompjutere i ostale uređaje male potrošnje. Izum je to grzupe naučnika sa univerziteta Illinois, predvođenih Saeedom Moghaddamom. Za sada se radi o prototipu minijaturne gorive ćelije koja bi u budućnosti mogla imati značajnu ulogu napajanju manjih uređaja.

Ćelija je dimenzija 3 puta 3 puta 1 milimetar i sastoji se od četiri komponente u "sendvič" strukturi: prostor sa vodom i metalni hidrid te membrana koja ih razdvaja. Taj sklop trenutno može isporučiti samo 0,7 volti i 0,1 miliamper, a jedno punjenje je dovoljno za 30 sati rada. Posljednja verzija te mini baterije uspjela je proizvesti čak jedan miliamper, ali to još uvijek nije dovoljno za napajanje mobitela i sličnih uređaja, piše "Jutarnji".

Pred naučnicima je još mnogo posla na povećavanju snage baterije, kako bi mogla imati konkretniju primjenu od pokretanja jednostavne elektronike ili mikro robota.

Sve u svemu, velik napredak je svakodnevno vidljiv, pa očito uskoro možemo očekivati efikacije izvore energije sve manjih dimenzija.

Goriva ćelija je elektrohemijski uređaj, koji proizvodi električnu energiju iz goriva (na anodi) i oksidansa (na katodi). Prvu gorivu ćeliju konstruisao je William Robert Grove davne 1839. Radi se o elektro hemijskim sistemima koji toplotnu energiju goriva pretvaraju direktno u električnu energiju.