Naučnici došli do saznanja

Škotski naučnici objavili su da se na temelju faktora pretilosti, holesterola, krvnog pritiska i glukoze, može predvidjeti ko ima najveći rizik od srčanih bolesti.

Uz pomoć ta četiri pokazatelja definira se metabolički sindrom ili "sindrom x."

Kod 26 posto muškaraca utvrđen je metabolički sindrom, a u razdoblju od pet godina kod njih se rizik za infarkt ili jaku bol u prsima povećao 1,7 puta, a za dijabetes tri i po puta.

Muškarci koji su imali nekoliko elemenata metaboličkog sindroma imali su 3,7 puta veći rizik za srčane bolesti i 24,5 puta za dijabetes, u odnosu na one koji su imali normalni krvni pritisak, holesterol i nivo inzulina.

Donedavno se smatralo da je rak crijeva bolest starijih ljudi, a "milenijalci" su pod sve većim rizikom. Rođeni između 1980. i 1995. godine imaju četiri puta veći rizik od oboljenja nego oni rođeni oko 1950. godine.

Britanski stručnjaci za plodnost razvili su način otkrivanja mogućeg spontanog pobačaja, koji bi trebao pomoći ljekarima da interveniraju na vrijeme.

Studija je predstavljena na konferenciji Evropskog društva za ljudsku reprodukciju i embriologiju koja je održana u Stockholmu.
Predstavili su šest faktora koji imaju najveći utjecaj na rizik od pobačaja, a to su: historija neplodnosti, nivo hormona progesterona i trudničkog hormona HCG, veličina fetusa, količina krvarenja i bebina gestacijska dob.

Krvarenje i nivo hormona HCG stvaraju tzv. index trudničke održivosti (Pregnancy Viability Index – PVI). Otkrili su da su ta dva faktora dosljedno i pouzdano predviđala pobačaj.