Istraživanje

Male, zelene bobice karakterističnog okusa temelj su mediteranske prehrane. I dok ih mnogi jedu tek kao prilog uz "finger food", masline bi itekako trebale imati više prostora na vašim menijima. Osim što su mnogima najdraže "grickalice", masline su vrlo ljekovite i povoljno utječu na naše zdravlje.

Sadrže antioksidanse i djeluju tako da štite molekule LDL holesterola od oksidacije i tako sprečavaju nastanak ateroskleroze.
Obiluju vitaminom E, oleinskom kiselinom i polifenolnim spojevima koji sprečavaju upalne procese i bolesti poput astme, osteoartritisa i reumatoidnoga artritisa.
Brojna su istraživanja pokazala kako osobe koje konzumiraju masline i maslinovo ulje znatno manje obolijevaju od degenerativnih bolesti,a posebice od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma.
Utvrđeno je kako masline sadrže značajne količine hidroksitirosola i tirosola te skvalena i terpenoida, molekula koje posjeduju antikarcinogeno djelovanje. Bogate su i neprobavljivim prehrambenim vlaknima pa se posebice preporučuju osobama koje imaju problema s probavom.
Masline se ističu i visokim udjelom jednostruko nezasićenih masnih kiselina (čak 75 %),a odličan su izvor i željeza i bakra te prehrambenih vlakana.