Alternativna prehrana

Beba od 7 mjeseci u trenutku smrti imala je težinu kao novorođenče, a sve zbog prehrane koju su mu davali roditelji

Beba stara sedam mjeseci umrla je težeći samo 4,08 kilograma, što je izravna posljedica alternativne prehrane bez glutena koju su mu davali roditelji, rečeno je na belgijskom sudu gdje se upravo sudi roditeljima djeteta.
Majka i otac, koji imaju vlastiti dućan prirodne hrane u belgijskom gradu Beveren, rigorozno su prisilili svog sina Lucasa na alternativnu prehranu koja je uključivala namirnice poput mlijeka kvinoje, unatoč poznavanju stručnog mišljenja da je takva prehrana neprimjerena za dijete, prenosi Independent.

Beba umrla dehidrirana i praznog želuca

Takva je prehrana rezultirala time da je siroti dječak imao upola manju težinu nego što je to normalno za dijete njegove dobi, prije nego je umro 6. lipnja 2014.
Unatoč tome što je Lucas svoje posljednje dane proveo mučeći se da dođe do zraka, na sudu je rečeno kako njegovi roditelji uopće nisu posumnjali da se nešto događa s njim te da mu treba liječnička pomoć. Obdukcija na malenom dječaku pokazala je kako je bio potpuno dehidriran, a i želudac mu je bio potpuno prazan, piše “Hayat“.
Niti jedan liječnik nije imao Lucasov zdravstveni karton, niti su službe za zaštitu djece znale da on postoji – što su roditelji očito planski napravili tako, da nitko ne bi ugrozio ono što sami smatraju “najboljom prehranom za dijete”.

Izbjegavali liječnike da im ne zabrane “alternativnu prehranu”

Ipak, otkriveno je da su u jednom trenutku zvali homeopatskog liječnika kad je Lucas počeo pokazivati znakove izgladnjelosti, umjesto da su ga odveli u obližnju bolnicu.
– Nismo išli doktoru jer nismo primijetili ništa neobično – branio se Lucasov otac Peter S. na sudu.
Njegova je majka, Sandrina, u suzama rekla u sudnici “Ponekad je malo dobivao na težini, ponekad je gubio. Nikad nismo željeli da naš sin umre”.
Njihova je odvjetnica Karine Van Meirvenne rekla da su roditelji mislili kako Lucas ima poremećaj u prehrani.
Naime, maleni je navodno dobivao grčeve kad su ga hranili zamjenskim mlijekom na bočicu, pa su oni odlučili isprobati alternative. Davali su mu zobeno mlijeko, rižino mlijeko, kvinojino – sve proizvode koji se u njihovom dućanu odlično prodaju.

Bezglutenska prehrana šteti

Unatoč globalnom rastu prodaje bez glutena od 13 posto u prošloj godini, posljednja znanstvena istraživanja pokazuju da bezglutenska prehrana može više štetiti nego koristiti.
Gluten je protein koji se nalazi u pšenici daje elastičnost tijestu, pomažući mu da se podigne i zadrži svoj oblik. On se nalazi u pšenici, raži, ječmu te zobi. Većina prehrambenih namirnica sadrži gluten, od pizza, tjestenina, kruha i raznih industrijski prerađenih namirnica. Pozornost koju privlači glutena nije nastala toliko zbog priče oko celijakije, već zbog kontroverznih studija koje tvrde da ljudsko tijelo nije sposobno probavljati gluten u mjeri u kojoj ga mi unosimo u sebe.
Na neki način prehrana bez glutena postala je i svojevrsni trend za ljude koji nemaju celijakiju, ali smatraju da će bez glutena njihova prehrana biti zdravija, a oni izgubiti suvišne kile, kaže nutricionistkinja Tanya Zuckerbrot. Ističe kako je takva vrsta prehrane neprimjerena za djecu i mlade u razvoju, a iz ovog slučaja je očito kako može i ugroziti život djeteta.