Zbog naglih promjena temperature

Zbog naglih promjena temperature u posljednje vrijeme, broj oboljelih od stomačnih infekcija se povećao. To je najviše pogodilo djecu u vrtićima i školama. Zbog hladnog vremena i neadekvatnog oblačenja ljudi su nazebli, a to je najizraženije kod onih koji su se loše hranili i malo spavali.

Sve to je dovelo do pada imuniteta, što je odlična podloga za viruse koji lako prodru u organizam. Kategorija koja je takođe podložna infekcijama su i studenti i đaci koji uče noću i tako se premaraju. Ništa bolje ne prolaze ni tinejdžeri koji drže dijetu.

Kod osoba koji imaju stomačni virus, koji se karakteriše povraćanjem i mučninom, rjeđe prolivom. Prva noć obično prođe sa osam do 10 povraćanja, nakon čega nekoliko dana traju mučnina, malaksalost, bol u mišićima, glavobolja i jaka pospanost. Temperatura nije uvijek pratilac, a ko je dobije, ne prelazi 38,5 stepeni Celzijusa.

Kod nekih stomačni virus se manifestuje samo prolivom, koji ne traje dugo i nije učestao, dok manji broj pacijenata ima dijareju i povraćanje u isto vrijeme.

Karakteristika ovog stomačnog virusa je i što se kod jednog broja oboljelih tegobe povlače na nekoliko dana, da bi se ponovo pojavile. Tako se bolest produžava i traje otprilike 10 do 12 dana.

Respiratorne infekcije praćene su zapušenim nosem i kijavicom, sa ili bez temperature. Tegobe obično traju od dva do sedam dana, ponekad mogu da budu praćene laringitisom, traheitisom ili bronhitisom. Kod onih koji inače imaju probleme sa sinusima, prehlada može da inicira sinuzitis, ali kako kažu ljekari, zasad prehlade uglavnom prolaze bez komplikacija.

Važno je da se iskoriste još malo sunčani dani kako bi se organizam dopunio vitaminom D. Savjetuje se češće pranje ruku, kao i da se što više šeta na svježem vazduhu i unosi vitamin C.