Nedostatak finansijskih sredstava uticao je na usluge u mnogim državnim ustanovama, žale se pacijenti. Da li Kosovo može da sredi svoj oslabljeni zdravstveni sistem?

Pitajte Arijanu Remaj o kvalitetu zdravstva na Kosovu i reći će vam kakav je šok doživela prošlog januara, kada je htjela da se liječi od gripa i visoke temperature.

„Rekao mi je da treba da odem i kupim injekciju i rukavice. Najbliža apoteka je udaljena 5 km od mog sela“, kaže ona.

Mnogi pacijenti kažu da su frustrirani zbog loših usluga, indiferentnog stava medicinskog osoblja i nedostatka lijekova. Bivši kosovski ombudsman Hilmi Jashari kaže da su nedovoljni vladini fondovi veliki uzrok problema.

„Međutim, finansijske poteškoće ne mogu da opravdaju nehumano ponašanje prema pacijentima na klinikama“, rekao je Jashari.

Pacijenti kažu da ih njihovi doktori redovno savjetuju da svoje probleme iznesu na drugom mjestu - preciznije, na nekoj od mnogih privatnih klinika koje su nastale na Kosovu od okončanja sukoba 1998-99. Mnogi ljekari imaju posao u državnim ustanovama i kod njihovih privatnih konkurenata, što je činjenica koja predstavlja mogući sukob interesa.

Kada je Ardijana Hasani-Leka, stanovnica Prištine, slomila nogu, prvo je otišla u gradsku državnu bolnicu.

„Doktor mi je rekao da treba da idem na privatnu kliniku jer oni nemaju neophodne medicinske instrumente. Uputio me je [na privatnu kliniku] gde on radi“, kaže Hasani-Leka.

U međuvremenu, ljekari kažu da su nepravedno kritikovani zbog okolnosti koje su van njihove kontrole. Oni navode da nedovoljna podrška iz državnog budžeta remeti usluge i kvalitet, uprkos njihovoj posvjećenosti.

„Teško je raditi u takvim uslovima, ali mi mislimo na svoje pacijente i radimo najbolje što možemo“, kaže Drita Rukiqi, doktorka Glavnog centra za zdravlje porodice u Prištini.

Ona ne smatra da se time što doktori istovremeno rade u privatnim i javnim klinikama stvara sukob.

„Moramo da preživimo; mi imamo porodice i, s obzirom na svoje plate, treba da radimo dva ili tri posla samo da bismo izdržavali porodicu“, kaže Rukiqi.

Dijete Arsima Gashija bilo je na pedijatrijskoj klinici Univerzitetske bolnice u Prištini tri dana. On kaže da je iz prve ruke video probleme sa kojima mora da se suočava medicinsko osoblje.

„Oni daju sve od sebe, ali je jasno da sa takvim platama i uslovima nisu uvijek zadovoljni, ali ne možemo ih kriviti za to“, rekao je Gashi.

Novi ministar zdravstva Ferid Agani obećava promjene.

„Radićemo na obnavljanju izgubljenog povjerenja pacijenata i na tome da kosovski zdravstveni sistem pređe iz urgentne faze u fazu razvoja“, rekao je Agani.

/SETimes/