Zdravstene vlasti na Kosovu su rekle da je od prve pojave novog gripa na Kosovu sve do danas, registrovano ukupno 19 slučajeva virusa H1N1. U ovaj broj uključeno je 6 slučaja identificiranih tokom ljetnih mjeseci.

U identifikaciju svih slučajeva, vlasti su izjavile da su okrenuti problemima posebice u područjima koja su nastanena većinom Srbima, kod kojih su informacija ograničene.

Potvrđena su dva nova slučaja oboljelih od virusa A/H1N1.

Jedna od tih osoba, rođena 1961. iz Prizrena, je u kritičnom stanju i nalazi se na Infektivnoj klinici u Prištini.

U međuvremenu, drugi slučaj, prema nezvaničnim informacijama je sin ljekara iz Prištine.

Alush Gashi, ministar zdravstva, pozvao je građane da ne paniče, ali da posvete veću pažnju ličnoj higijeni i ambijentu i što većem provjetravanju prostorija.

On objašnjava da je ministarstvo poduzelo sve potrebne mjere u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije.

S druge strane, ministar prosvjete Enver Hoxhaj, rekao je da je njegovo ministrastvo u uskoj saradnju sa Ministarstvom Zdravlja i ovisno o situaciji na terenu, poduzeće mjere, čak i za zatvaranje bilo koje škole.

Činjenica da je da se u obrazovnom sistemu na Kosovu procjenjuje oko pola miliona učenika i studenata.

Infektolozi upozoravaju da se u takvim sredinama treba povećati nivo higijene i provjetravanje prostorija, jer virus gripe nije otporan na hladan vazduh.

Ministarstvo zdravstva i obrazovanja su zatražile od svih školskih institucija da redovito izvještavaju o izostanku učenika iz zdravstvenih razloga, kako bi imali priliku pratiti moguće širenje ovog virusa.

Zdravstveni dužnosnici kažu da su u pripremama oko isporuke svih mogućih sredstava, uključujući i vakcinu, za koju se tvrdi da će stići u decembru.