Prljavija od wc šolje

Kuhinjska spužva za pranje suđa je ubjedljivo najprljavija stvar u vašem domaćinstvu. Spužvica za pranje suđa je prljavija čak i od daske wc šolje ili pak kante za smeće.

"Spužva ima dosta nabora i pukotina, tako da, svaki put kad čistite njom, patogeni mikroorganizmi ostaju u tim udubljenjima. Ljudi ispiru spužvice, misleći da će ih tako očistiti, a ustvari bi ih trebali dezinficirati", pojašnjava za Huffington Post dr. Philip Tierno, profesor kliničke mikrobiologije iz New Yorka, autor knjige "Tajni život mikroba".

Svaki put kad spužvu koristite za pranje suđa, ostaci hrane završe u sitnim pukotinama spužve, gdje mogu ostati dugo, što omogućava razvoj bakterija. Pored toga, spužvica za suđe je skoro uvijek mokra, što je čini idealnim mjestom za razvoj opasnih bakterija koje se razmnožavaju svakih 20 minuta.

Posebnu pažnju je potrebno obratiti, savjetuje ovaj stručnjak, na brisanje daski na kojima režete meso, poput piletine, budući da u ovom slučaju postoji veća šansa za razvoj opasne bakterije salmonele, posebno u ljetnim mjesecima.

Ipak, ni povrće i voće nije bezazleno, budući da ono često zna sadržavati bakteriju Escherichiju coli, koja može uzrokovati različite vrste infekcija.

"Sapun i voda ne ubijaju bakterije, oni ih samo saperu i otjeraju. Pitali ste se zašto kuhinjska spužva ima tako neugodan miris? To su bakterije", kaže dr. Tierno.

Najbolji način da se očisti i dezinficira spužvica za suđe jeste varikina, i to na način da se pomiješa sa vodom (u omjeru 1:9), spužvicu potopite u taj rastvor na 10 do 30 sekundi.

"Ovo će ubiti sve mikroorganizme u spužvi", pojašnjava dr. Tierno.