Supa smiruje prehladu, dokazali su naučnici. Neki njeni sastojci utiču na slabljenje simptoma upale gornjih dišnih putova, koja se manifestira sekrecijom iz nosa i kašljem. Međutim, mnoge savremene žene odustaju od ovog zdravog jela, uglavnom zbog vremena koje im je potrebno za kuhanje juhe. Kvalitetnu i zdravu supu možete skuhati za samo 15 minuta ako povrće isiječete dovoljno sitno.

Supa od paradajza
Ova supa je odlična za prevenciju raka, osobito raka prostate, začepljenja arterija i kožnih bolesti. Zahvaljujući obilju likopena koji je zastupljen u crvenom paradajzu konzumiranje juhe može spriječiti infarkt, a vitamin C prisutan oko sjemena paradajza štiti srce od bolesti, respiratornih infekcija, raka kože i gubitka vida.
Supa od gljiva
Ova supa je odlična u prevenciji karcinoma, bolesti srca, povišenog krvnog pritiska, holesterola i virusnih infekcija. Gljive su bogate vitaminom B, riboflavinom, niacinom i vitaminom B6, koji mogu pomoći u borbi sa depresijom, bolestima srca i migrenama.
Supa od celera
Celer je vrlo zdrav jer sadrži flavonoid apigenin, koji može zaustaviti rast tumora. Zahvaljujući fitalidima i natriju, snižava krvni pritisak i nivo hormona koji u organizmu sužavaju krvne žile. Juha od celera je odlična za osobe koje žele smršaviti, jer zasićuje i apsorbira vodu. Uvijek koristite i listove jer sadrže kalij i vitamin C.