Namirnice bogate magnezijem, poput banana, mogu te učiniti itekako umornom, jer ovaj mineral zapravo mišićima daje labavost. Visoki sadržaj masti u crvenom mesu daje osjećaj pospanosti.

Pitaš li se ikad zašto tvoja energija slabi tokom popodnevnih sati? Tome bi mogle biti krive i neke od ovih namirnica.
1. Banane
Namirnice bogate magnezijem, poput banana, mogu te učiniti itekako umornom, jer ovaj mineral zapravo mišićima daje labavost. Zato je banana idealna za prije spavanja.
2. Bijeli hljeb
Odabirom bijelog kruha i bijele riže, kao ugljikohidrata s visokim glikemijskim indeksom, umjesto onog s cjelovitim žitaricama i smeđe riže, ne dobivaš ključne elemente koji ti daju osjećaj snage i sitosti. "Takvi proizvodi nemaju puno vlakana pa se brzo razgrađuju, a tako ne dobivate stalni dotok energije, kao što je slučaj s cjelovitim žitaricama", otkriva portal Daily Makeover.
3. Crveno meso
Visoki sadržaj masti u crvenom mesu daje osjećaj pospanosti. "Potrebno je puno energije da ih razbijete, a tako se sva vaša tjelesna energija usmjerava upravo na to."
4. Slatkiši
Takva količina šečera u tvom tijelu oslobađa inzulin, koji pak oslobađa previše aminokiselina triptofana u mozgu, koje te čine umornom. Zato zaboravi na slatkiše nakon ručka.
5. Kafa
Prava istina o kafi glasi: ona ti daje val energije i budnosti, koji će trajati otprilike sat, sat i pol, ali nakon toga ta će se kofeinska euforija srušiti. Savjet? 200 do 300 miligrama kofeina dnevno, u malim dozama tokom određenog vremenskog perioda, kao npr. do podneva.