Hrana koju unosimo u organizam može dobro ili loše da utiče na zdravlje. Pročitajte u koje se to namirnice ljekari "zaklinju".

"Najbolja hrana, po mom mišljenju, je zeleno povrće - zelena salata, špinat, rukola", kaže dr. Donald Hensrud. Ove namirnice sadrže malo kalorija, ali su zato bogate nutijentima i mogu se pripremiti za jelo na različite načine - kao salata, pasta, dodatak sendviču, pita…
Jogurt
"Jogurt će vas brzo zasititi, a sadrži i dosta proteina", tvrdi dr. Gerard Mulin. Jogurt je takođe odličan za održavanje količine dobrih bakterija u crijevima, što takođe dobro utiče i na zdravlje čitavog organizma. Ova namirnica takođe sadrži i probiotike, za koje su brojne studije pokazale da imaju važnu ulogu u održavanju normalne tjelesne težine. Osim toga, važan sastojak jogurta su i omega-3 masne kiseline, koje pomažu održavanje normalnog nivoa holesterola.
Leblebije
Dr. David Katz, "kune" se u leblebije, za koje tvrdi da su veoma važan izvor nutrijenata i proteina. Prije nego što ove bobice dodate u obrok, morate ih obraditi - to se najčešće radi tako što ih ostavite da odstoje u vodi preko noći, a nakon toga ih iscijedite.
Jaja
Ako volite jaja, evo "izgovora" i da navalite na njih! Dr. Robert Lustig kaže da su jaja važan izvor kvalitetnih proteina, naročito triptofana. Kada unesete ove proteine u organizam, metabolizam troši više energije kako bi ih "sagorio", što je važno za održavanje tjelesne težine. Ipak, jaja su na "lošem glasu" zbog holesterola koji sadrže u žumancima, pa ne treba pretjerivati u konzumaciji.
Avokado
"Kunem se u avokado", kaže dr. Taz Batija. Ovo voće sadrži nezasićene masti koje čuvaju zdravlje srca. Takođe, avokado će vas brzo zasititi, pa nećete tako često posezati za raznim grickalicama. Sadrži i dosta vitamina C, K i B6, prebiotike i probiotike, koji su važni za dobro varenje.