Skromni krompir pokazao se kao snažan lijek protiv čira na želucu. Omiljeni podzemni gomolj, sadrži jedinstvene antibakterijske molekule koje mogu liječiti ovo nezgodno stanje.

Naučnici na Univerzitetu Manchester otkrili su da krompir sadrži jedinstvene antibakterijske molekule koje mogu liječiti čir na želucu.
 
Članovi univerzitetskog tima mikrobiologije sada se nadaju da se tvar, nazvana 'sok krompira', može koristiti kao dodatak svakodnevnoj prehrani.
 
Važne molekule krompira mogle bi spriječiti štetno djelovanje bakterije koja živi u želucu i uzrokuje čir želuca i žgaravicu.
 
Za razliku od antibiotika, bakterije u želucu ne mogu razviti otpornost na 'sok krompira', a on ne uzrokuje nikakve nuspojave.
 
Postupak za izdvajanje još neimenovani molekule patentiran je, s nadom da bi jednog dana mogao biti prodan kao dodatak sličan probioticima u jogurtu.
 
Ian Roberts, profesor mikrobiologije na Faculty of Life Sciences koji je sudjelovao u otkriću, rekao je: 'Jedna od naših naučnica je na nedjeljnom ručku čula da je baka koristila krompir za liječenje čira želuca. Nakon toga je otišla i kupila vrećicu krompira i počela ih testirati u laboratoriju.'
 
'Kada sam prvi put čuo za ideju, moram priznati da sam bio malo skeptičan. No, istovremeno nisam bio iznenađen - puno biljnih proizvoda ima vrlo zanimljive spojeve, a mi ih samo trebamo pronaći', zaključio je.