Župljani ogorčeni odlukom ministra Gashija

Mještani sela blizu Prevalca, koji kažu da su autohtoni na ovom području su ogorčeni odlukom ministra Ministarstva za zaštitu životne sredine da sruše sve kuće izgrađen nakon 1986. godine kada je ovaj dio proglašen nacionalnim parkom, piše Prizren Press.

Mještani kažu da su nove kuće nakon rata izgrađene na temeljima starih kuća a koje su sagrađene još 40-tih godina, te je prema njihovim riječima nepravedno da se one ruše.

"Mi smo ovdje od davnina. Nismo ovdje sada došli, ovdje smo vijekovima. Naše smo kuće izgradili na mjestima koje su nam naši stari ostavili, 1947. godine je tu kuću izgradio moj djed, a ja sam na istim temeljima sagradio novu kuću prije 10 godina", rekao je Almir Bajrami, mještanin Gornjeg Sela podno Prevalca.

"Ne možemo biti tretirani kao ostali koji ovdje dolaze za vikend, jer smo mi ovdje vijekovima. Naši su stari ovdje živjeli, imamo ovce i krave koje vodimo na ispašu. Ne može se na ovaj problem gledati iz jedne perspektive", dodaje on, prenosi portal "Prizrenpress".

Ministar životne sredine i prostornog planiranja, Dardan Gashi, kaže da stručnjaci vrše provjeru svih kuća, dodajući da će biti srušene sve nove kuće.

"Oni tako tvrde, a to je pitanje za stručnjake, prvenstveno je ovdje da kuće koje su izgrađene prije 1986. godine neće biti rušene, ali kuće koje su izgrađene bez dozvole nakon proglašenja nacionalnog parka biće srušene. Tako nalaže zakon. Mi sprovodimo zakon i sprovodićemo ga", rekao je Gashi.

Što se tiče dozvola za kuće, ministar Gashi kaže da su svijesni da za kuće izgrađene prije proglašenja nacionalnog parka ne postoje dozvole, ali dodaje da su podaci sačuvani u katastru i oni dokazuju kada su i izgrađene.