Poslije upućenog apela iz bošnjačke zajednice

Udruženi bošnjački korpus, intelektualci, NVO-sektor i legitimni politički predstavnici u Parlamentu Kosova, uputili su 21. ovog mjeseca apel Vladi Kosova i Ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnologije, da zaustave "tihi elitocid bošnjačkih intelektualaca i iseljavanje Bošnjaka sa Kosova, zbog nerješenog pitanja nostrifikacije diploma".

Potpisnici ovog Apela, od Vlade Kosova i MONT-a, zahtjevaju hitno rješavanje pitanja nostrifikacija stečenih diploma u BiH, Srbiji i u drugim zemljama, a kako ne bi "direktno bili odgovorni za odliv mozgova i egzodusa bošnjackih intelektualaca ali i zajednice, uopšte".
O problemu nostrifikacije diploma, program na bosanskom jeziku Radio Kosova 2 je i ranije izvještavao.
Posljednji je bio slučaj Adnana Dacića iz Peći koji je zbog nemogućnosti da nostrifikuje diploma stečenu u Travniku, izgubio posao nastavnika tjelesnog odgoja i sporta u Vitomirici.
O ovom problemu upoznat je i zamjenik ministra za obrazovanje, Usmen Baldži. U intervjuu za Radio Kosovo 2, Baldži navodi da nostrifikacija diploma nije problem ako su u pitanju diplome stečene na javnim univerzitetima. Međutim, problem postoji kod priznavanja diploma sa privatnih univerziteta van Kosova.
"Ministarstvo za obrazovanje nikome ne nostrifikuje zato što ti univerziteti nisu članice evropske agencije privatnih univerziteta. Kosovo je članica te agencije, ali zemlje u regionu nisu, odnosno nije ni Bosna i Hercegovina. Uslov je da privatan univerzitet u zemlji matici bude akreditovan i priznat", kaže on.
U razgovoru za Radio Kosovo 2, Edis Jonuzi, diplomirani fizioterapeut, izjavio je da četiri godine čeka da riješi ovaj problem.
"Mi čekamo već četiri godine, četiri godine su oduzete od našeg života, oduzete od naše prakse… Ono što smo mukom stekli, danonoćno učeći da bi stekli ovo zvanje i znanje koje tražimo da nam se prizna, kao što su priznati svi ostali univeziteti iz Sarajeva, Tirane, Zagreba, Skoplja. I vjerujete da je tužno, da pored toga što imamo zastupnike u Parlamentu Kosova, imamo predstavnike u Vladi Kosova, participiramo na lokalnom i centralnom nivou, a mi svoja prava tražimo preko, recimo, Američke ambasade", ističe Jonuzi. 
On je fakultet završio u Srbiji i bio je jedan od inicijatora apela koji je februara upućen kosovskim i međunarodnim zvaničnicima da riješe ovaj problem. Jonuzi ni dan danas nije nostrifikovao svoju diplomu.
Bošnjački korpus je uputio još jedan apel u petak, 21. novembra. U emisiji Usput rečeno Radio Kosovo 2 se bavio temom, šta poslije upućenog apela?
Bošnjačka poslanica ispred Nove demokratske stranke, Emilija Redžepi, kazala je da Bošnjaci više ne mogu biti kolateralna šteta zbog odnosa Prištine i Beograda.
"Ovaj apel, kojeg smo uputili kako Vladi Kosova tako i međunarodnom faktoru, je od nacionalnog interesa, i moramo biti svi jedinstveni i solidarni po pitanju nostrifikacije diploma", kazala je ona.
"Nećemo se zaustaviti sve dok ne dobijemo neko pozitivno rješenje", dodala je Redžepi.
Ona je naglasila da je apel već imao odjeka, da je američka ambasada reagovala, da su zainteresovanost za rješenje ovog problema iznijeli i u kancelariji pri Vladi zadužena za prava zajednica, odnosno jezike, a očekuje se i podrška britanske ambasade koja je pomogla ovaj proces predstavnicima srpske zajednice.
Iz Ministarstva za obrazovanje prethodno su za Radio Kosovo 2 rekli, da je pitanje nostrifikacije diploma stečenih u Srbiji političko pitanje na kojem treba i dalje da se radi.
Ismail Ramović, predsjednik NVO "Bošnjački intelektualni krug", u izjavi za Radio Kosovo 2 kaže da je za rješenje ovog dugogodišnjeg problema možda kasno, ali ipak želi da bude optimista u smislu da će ovaj apel ostaviti neki trag.
"Ovaj problem tišti bošnjačku zajednicu već dugi niz godina i to nije od juče. Nažalost, plašim se da je prekasno za ovakvu vrstu inicijative iz razloga što je to trebalo odraditi mnogo godina prije... Ja sam svakako potpisao taj apel. Ali naša država, naše kosovsko društvo ima dvostruke aršine. Jedna grupacija sa sličnim ili istim diplomama, ima pravo da radi bez ikakve nostrifikacije, a bošnjačkoj zajednici ta mogućnost nije data. Imamo strahoviti odliv mozgova sa ovih prostora zbog toga. Plašim se da će do rješavanja ovog problema proći vrijeme, ali važno je da je pokrenuta inicijativa", kaže Ramović.
Ministar za rada i socijalne zaštite, Nenad Rašić, navodi da, kada je srpska zajednica bila suočena sa pitanjem nostrifikacije diploma iz Srbije, to pitanje je riješeno saradnjom Ministarstva za obrazovanje na Kosovu sa kancelarijom EU na Kosovu gdje postoji tim koji se bavi podnošenjem diploma za nostrifikaciju.
"Oni rade na način gdje posreduju u komunikaciji između ministarstva ili univerziteta u Srbiji, sa univerzitetom ili ministarstvom ovdje na Kosovu, i samim tim daju potvrdu da je diploma autentična. Time daju zeleno svjetlo ministarstvu obrazovanja na Kosovu, i onda na osnovu toga ministarstvo izdaje potvrdu", objasnio je on. On je poručio da se uspostavi kontakt sa ministrom obrazovanja i sa kancelarijom EU na Kosovu, odnosno onom koja se bavi nostrifikacijom.
Srđan Popović, šef kancelarije za zajednice pri Vladi Kosova, kazao je da je započeo proces rješavanja ovog problema.
"Kancelarija za zajednice već duži period radi na rješavanju tog pitanja. Trenutno smo u procesu da damo prijedlog Vladi na koji način može da se riješi priznavanje diploma sa fakulteta iz Sjeverne Mitrovice. Svaki dopis ili svaka podrška iz bilo koje zajednice je više nego dobrodošla. Nastavićemo da nađemo neka rješenja koja su bitna, jer još nije ispunjena kvota na osnovu koje 10 posto nevećinske zajednice treba da bude zaposleno u javne institucije... Ono što je dosta bitno jeste i da imamo podršku međunarodne zajednice. Neko smatra da je problem politički, ali ja mislim da se ovo može riješiti i na tehničkom nivou. Ja sam optimista po tom pitanju jer je to veoma bitno za proces integracije", kazao je Popović.