Prirodni fenomen koji oduševljava svijet

U rumunskoj regiji Valča može se naći neobično kamenje: nakon što dođe u kontakt s vodom, ono "oživi"...

U blizini puta koji povezuju gradove Ramniku Valča i Targu Žiju, oko osam kilometara od Horeza, nalazi se maleno naselje Kostešti, dom fenomena koji oduševljava geologe.
 
Naime, u Kostešiju se može naći neobično kamenje, možda i potpuno jedinstveno – trovanti, kamenje bez oštrih ivica, u obliku sferično modelovanog "cementiranog pjeska".
 
Nakon obilnih kiša, trovanti veličine od šest do osam milimetra mogu da porastu, u prosjeku, i šest do deset metara. Kao da to nije dovoljno interesantno, gotovo sve kamenje je gotovo identično.
 
Trovanti imaju nastavke koji podsjećaju na korjenje, a eksperti još uvijek ne uspijevaju da shvate šta oni predstavljaju i čemu služe.
 
Pored toga, baš kao i čuveno kalifornijsko kamenje u Dolini smrti, za trovante nije neobično ni da se sami premještaju.
 
Stručnjaci vjeruju da je ovo kamenje nastalo prilikom snažnih seizmičkih aktivnosti nakon potresa tla koji su se dogodili prije nešto manje od šest miliona godina.  Kako naučnici ističu, kamenje "raste" najvjerovatnije zbog visokog nivoa mineralnih soli koje se nalaze ispod kore kamena. Nakon što se soli pokvase, hemikalija se širi, stvara pritisak u odnosu na pijesak i kamenje se uvećava.
 
Oblast u kojoj se ovo kamenje nalazi postala je svojevrstan muzej – "Muzej trovanta" – koji je danas pod zaštitom Uneska.