Volja ipak ruši sve prepreke

Stanovnik turskog sela Bogrupek u blizini iranske granice Abdi Deniz, jedan je od najpoznatijih i najvještijih majstora kada je u pitanju popravka automobila, traktora i drugih poljoprivrednih strojeva, ali i elektronskih uređaja poput mobilnih telefona ili grijalica.

Kako sam za sebe kaže, Abdi Deniz je dokaz da volja ipak ruši sve prepreke. Deniz je kao trogodišnji dječak oslijepio nakon vakcinacije, ali uprkos tome, on se od petnaeste godine bavi popravkom elektronskih uređaja u selu Bogrupek, 65 kilometara od iranske granice.
Iako ne vidi, Deniz se osam godina brinuo za porodicu tako što je vodio prodavnicu mješovite robe.
Nedugo nakon toga popravio je vlastiti automobil, te je nakon toga počeo popravljati i ostale uređaje poput mobilnih telefona, muzilica, radijatora ali i traktora i kombajna.
Deniz je novinarima agencije Anadolija kazao da se popravkom oštećenih auta i drugih mašina bavi od petnaeste godine i da je po tome poznat i u okolnim selima.
"Kada sam imao tri godine u naše selo su dostavljene vakcine. Ja sam nakon vakcinacije oslijepio i nakon toga sam imao velike poteškoće. Počeo sam popravljati mašine i uređaje i uživam u tome“, kazao je Deniz.
On je također dodao da možda ne bi bio ovako spretan majstor da ima sposobnost da vidi.
"Ali ipak da vidim, sa ovim sposobnostima bi možda napravio avion“, dodao je on.
Seoski poglavar Cengiz Uluc je također kazao da Deniz popravlja i manje autobuse koji tokom ljeta prolaze ovim područjem.
Deniz je i svoja tri sina podučio svim vještinama koje posjeduje.
On se kreće bez pomagala, sa velikom preziznošću broji novac koristeći čulo dodira, te na kraće relacije vozi traktore i druge poljoprivredne mašine.