Amiška djeca, odrasla na ruralnim farmama na sjeveru Indijane, ne pate od astme niti bilo kojeg oblika savremenih bolesti.

Štaviše, pojam alergije je potpuno nepoznat za ovu djecu. Riječ je o istraživanju koje je proveo švicarski naučnik, koji je ovim istraživanjem uporedio hronična oboljenja djece odrasle na švicarskim farmama i djece rođene u amiškim porodicama.

"Zaključak je da je stopa savremenih oboljenja veoma, veoma niska kod amiške djece", kaže Mark Holbrejh, koji je predvodio ovo istraživanje. "Zaista, kao da postoji nešto što štiti amišku djecu, a šta je to i dalje ostaje nejasno", kaže on.

Inače, istraživači su upoređivali djecu odraslu u relativno zdravim, ruralnim sredinama i došli do zaključka da su amiška djeca zdravija od djece odrasle na evropskim farmama. Štaviše, tokom posljednjih 20 godina zabilježeno je svega nekoliko amiške djece koja su bila alergična na nešto i, generalno, alergije su prava rijetkost u ovoj, prilično zatvorenoj, zajednici.

Inače, amiške porodice, od kojih mnoge vuku korijene upravo iz Švicarske, žive izolovano od ostatka svijeta, ne koristeći savremene tehonologije. Nijedna amiška porodica ne posjeduje auto ili TV.

Istraživači su upoređivali i učestalost pojave astme i zaključili da svega pet odsto amiške djece imalo problema sa ovim hroničnim oboljenjem, dok je taj procenat kod švicarske djece 11,2 odsto.

Iako ne znaju šta je tačno uzrok svemu ovome, Holbrejh smatra da je jedan od razloga i to što amiška djeca piju sirovo, neprerađeno mlijeko.

Druga teorija je ta da rano izlaganje djece raznim alergenima i patogenima dovodi do toga da ih imuni sistem "prepoznaje" i samim time ne reaguje na njih kao na štetne. Takođe, jedan od razloga bi mogao biti i taj što amiška djeca dosta vremena provode vani i samim tim jačaju svoj imuni sistem. Naravno, i genetika svakako ima uticaja na sve to.

Inače, još ranije je pisano o odličnom mentalnom zdravlju Amiša i činjenici da u ovoj zajednici jednostavno ne postoji autizam što svakako nije samo puka slučajnost.

Naime, konvencionalna medicina je često zbunjena zbog nedostatka autizma kod Amiša. Amiši nemaju iskustva s autizmom, ili bilo kojom drugom poteškoćom s učenjem koje predstavljaju pošast današnjeg tehnološkog društva. Amiši žive u društvu koje se služi zastarjelom tehnologijom i u kojem vladaju staromodni ideali. Njihova ishrana se sastoji od organske hrane, svježih, lokalno uzgojenih proizvoda, a što je veoma bitno, oni se ne vakcinišu. Uprkos činjenici da farmaceutska industrija ulaže veliki novac u kampanju za vakcinaciju i upotrebu vještačkih lijekova, bolesti srca, rak i dijabetes su gotovo nepoznati u amiškim selima.

Kako prenose Nezavisne, poljoprivredni proizvodi Amiša su organski proizvodi starih sorti uzgajani isključivo na organskom đubrivu i ove zajednice se nikada nisu susrele sa GMO hranom. U dosadašnjem istraživanju zdravlja Amiša registrovano je samo tri slučaja autizma kod njihove djece. Od tih troje dece, za dvoje je jasno dokazano da su bila vakcinisana.

Prvi slučaj je bilo kinesko dijete koje je primilo nekoliko vakcina prije nego što je usvojeno od strane porodice Amiša. Drugi je bio rijedak slučaj u porodici Amiša da podlegnu propagandi i medicinskom pritisku za vakcinisanje svojeg djeteta.

Pojedini "naučnici" tvrde da Amiši očigledno imaju poseban super-gen koji ih čini imunim na brojne bolesti savremenog doba.

S obzirom na to da su Amiši izuzetno izolovana zajednica koja živi bez hemijskih toksina prisutnih u našim lijekovima i hrani onda je to vjerovatno osnovni razlog zašto se kod njih ne javljaju bolesti koje su danas postale skoro uobičajene. Takođe, još jedna karakteristika Amiša, a koja je malo poznata, jeste da su oni nesumljivo inteligentniji, s izuzetno naprednom vještinom pisanja koja je na fakultetskom nivou, iako mnogi od njih nikada nisu studirali.