Remek djelo Edvarda Muncha, "Krik", u srijedu je prodano anonimnom kupcu za nevjerovatnih 120 miliona dolara i tako postalo najskuplje umjetničko djelo prodano na aukciji, prenosi CNN.

Eksperti su očekivali da će "Krik" srušiti Munchov prethodni rekord, ali očekivanja su bila daleko skromnija (80 miliona dolara). Slika je na kraju prodana za 119,922.500 dolara, ponosno ističu u njujorškoj aukcijskoj kući Sotheby's.

Ova verzija "Krika" jedna je od četiri postojeće slike nastale između 1893. i 1910. Istovremeno, to je i jedina verzija koje se privatni kolekcionari mogu "dočepati" na aukciji. Ostale tri nalaze se u norveškoj Nacionalnoj galeriji i Munchovom muzeju u Oslu.

Edvard Munch jednom je prilikom opisao kako je došao na ideju za jedno od najprepoznatljivijih djela u povijesti: "Hodao sam ulicom s dvojicom prijatelja kad je sunce zašlo. Iznenada, nebo je postalo crveno kao krv. Stao sam i naslonio se na ogradu. Osjećao sam se neopisivo umorno. Vatreni jezici i krv protezali su se plavo crnim fjordom. Moji prijatelji nastavili su šetati dok sam se ja vukao iza njih, tresući se od straha. Tada sam čuo golem, beskonačan vrisak prirode".