Međunarodni njemački šampionat brada i brkova održan je u gradu Bad Schussenried u Njemačkoj, svega dva dana pošto je u Norveškoj završeno Svjetsko prvenstvo brada i brkova.

Takmičari u Njemačkoj nadmetali su se u 18 kategorija, uključujući i kategoriju "imperijalni brkovi", "dalijevski brkovi" i "jareća bradica", a kako prenosi BBC, Nijemac Arner Bielefeld bio je bolji od svih, bar kada je riječ o kategoriji "brada u slobodnom stilu".

Nekoliko dana ranije, norveškom gradu Trondheim, njemački frizer Elmar Vaiser ponovo je ponio titulu "najbolje brade na svijetu" pobijedivši 160 takmičara svojom raskošnom bradom friziranom u obliku losa.

Vaiser je titulu šampiona-bradonje osvojio po treći put. On je 2005. godine pobijedio sa bradom isfriziranom u obliku Brandenburške kapije i 2007. godine kada mu je brada bila oblikovana poput londonskog Tower bridga.

"Kada mi brada nije sređena dopire mi do pojasa", rekao je on AFP-u i dodao da mu je za pobjedničku bradu bilo potrebno više sati priprema, kao i pomoć sestre.

Svjetsko prvenstvo brada i brkova održava se svake dvije godine od 1995. godine i organizatori kazu da je "vrhunski događaj u međunarodnom sportu gajenja brada".

Takmičari iz cijelog svijeta nadmeću se u 14 kategorija, uključujući "prirodna brada", "zalisci", "slobodan stil", "mađarski brkovi", "kraljevska brada".

Organizatori kažu da u ovom "sportu" tradicionalno pobjeđuju Evropljani ali da SAD sve brže postaju nova super sila u svijetu brada.