Pusto ostrvo Gunkanjima na zapadnoj obali Japana jedno je od 505 nenaseljenih ostrva u prefekturi Nagasaki, na oko samo 15 kilometara od samog Nagasakija.

Rijetki posjetioci ovog sablasnog i davno napuštenog grada imaju osjećaj da su ušli u zaboravljenu ratnu zonu. Osim što na ostrvu odavno nema života, Gunkanjima je počela tonuti u more, a svi objekti su devastirani.



Iako je do njega teško doći, Gunkanjima je postala pravi magnet za istraživače željne originalnih fotografija. Ostrvo je bilo naseljeno u periodu od 1887. do 1974. godine i u tom periodu se vršila eksploatacija uglja na njemu.



Danas je poznato kao ostrvo duhova. Kompanija Mitsubishi je 1890. godine kupila ovo ostrvo i započela eksploataciju uglja sa dna mora. Godine 1916. je sagrađen veliki kompleks zgrada, kako bi se omogućio smeštaj radnicima, a u tom periodu je sagrađen i veliki zid koji okružuje ostrvo kao zaštita od mogućih tajfuna.



Godine 1959. gustina naseljenosti je iznosila 835 stanovnika po hektaru što je rekordna gustina naseljenosti ikada zabilježena na svijetu. Kako je nafta polako počela da zamjenjuje ugalj 60. godina prošlog stoljeća, rudnici su polako počeli da se zatvaraju i Gunkanjima nije bila izuzetak.



Mitsubishi je zvanično proglasio zatvaranje 1974. godine, i do danas je to mjesto napušteno i prazno.