Jeste li se ikada pitali kako bi smartphone izgledao da poprimi oblik naočala? To su sebi pitanje očito postavili u Googleu kada su odlučili pokrenuti Project Glass kojemu je, kako kažu u objavi, cilj stvoriti tehnologiju koja je tu kad je trebate, a nestaje kada je ne trebate.

Google je "pametne naočale" već najavljivao, ali sada je objavljen i video koji prikazuje kako sve to izgleda u praksi. Funkcije možete aktivirati glasom, telefoniranje u hodu je još lakše nego sa mobitelom, a navigacija, odnosno korištenje karte (Google Maps, naravno), jednostavnije je nego ikad, jer vam se upute pojavljuju pred očima dok hodate. S aovakvim bi se naočalama bilo zaista teško izgubiti.

Prototip naočala izgleda poprilično neobično, što znači da će reakcije na dizajn najvjerovatnije biti vrlo podijeljene. Portal Gizmodo tako piše kako izgledaju kao nešto što bi nosili šmokljani u podzemnom laboratoriju, i to ne na dobar način, pa im ne pomaže ni to što ih na promotivnim fotografijama nose lijepi i cool mladi ljudi. Ali, ipak je tek riječ o prototipu čiju komercijalnu verziju vjerovatno nećemo tako skoro vidjeti, a Google je sve zainteresovane pozvao da svojim prijedlozima i idejama učestvuju u oblikovanju projekta.