Sophie Ray, kojoj je trenutno 19 godina, nije u posljednjih osam godina pojela ništa osim pizze sa paradaizom i sirom, poznatije kao Margherite.

Mlada Velšanka nije pošteni obrok imala od svoje druge godine života, a od 11. godine preživljava isključivo na pizzi. Poremećaj je eskalirao do stepena u kojem ne može ni pogledati drugu hranu bez da joj nije muka u želucu.

Njen poremećaj ima i ime. Radi se o tzv. poremećaju selektivnog jedenja (SED) što znači da ima fobiju od gotovo svake druge hrane i prestravljena je od činjenice da bi morala probati nešto novo.

Sophiejin problem počeo je nakon što je sa dvije godine oboljela od gastroenteritisa nakon čega se počela bojati hrane, a mogla je jesti samo tijesto sa sirom, krompiriće i posebnu vrstu sendviča. Do 11. godine jela je samo vruću pizzu bez posebnih dodataka, ponekad i tri na dan, prenois iNdex.

Sophie je ispričala: "Obožavam pizzu, svaka marka nudi novi okus, a nije u pitanju druga vrsta hrane pa to mogu jesti. Ne mogu je jesti hladnu i ne smije imati nikakvih drugih dodataka. Od same pomisli da bih morala probati novu hranu smuči mi se, postanem tjeskobna i zatvorim se u sebe. Što više sastojaka obrok ima u sebi to sam prestravljenija. Ovaj me poremećaj čini depresivnom. Ručkovi i večere sa porodicom znaju biti prava noćna mora pa često ne idem".

Prije dvije godine posjetila je specijalistu koji je pokušao ohrabriti da isproba druge vrste hrane, ali dosad još ništa nije upalilo, prenosi Daily Mail.