Prije nekoliko dana postao je poznat slučaj talijanskog gradića u kojem je zabranjeno umiranje, no kako se čini to nije jedini grad s takvim pravilom.


Itsukushima- Japan

Prema šintoističkom vjerovanju, japanski otok Itsukushima je sveto mjesto i najbitnije je održati čistoću tog mjesta. Kako bi se očuvala svetost ovog otoka svećenici iz obližnjeg hrama učinili su sve kako nitko ne bi umro u blizini. Od 1878. godine nisu dopuštena ni rođenja ni smrti bilo gdje u blizini hrama, pa su tako zabranili pristup starijima, bolesnima, ali i ženama u visokom stupnju trudnoće.
Šintoistički hram na otoku Itsukushimi (Foto. AFP)

Najveći problem s kojim su se susreli bila je jedna bitka još 1555. godine nakon koje je naređeno uklanjanje tijela poginulih s otoka. Čitav otok je očišćen od krvi, a zemlja natopljena krvlju sakupljena je i bačena s otoka.

Longyearbyen- Norveška

U norveškom gradu Longyearbyen postoji slično pravilo kao i na Itsukushimi. Umiranje je zabranjeno, a grad ima jedno maleno groblje na kojem se ljude prestalo pokapati prije 70 godina. Razlog tome je činjenica da se ovaj grad nalazi u arktičkom pojasu zbog čega se tijela pokojnika ne raspadaju nego ostanu gotovo savršeno očuvana zbog velikih hladnoća. Teško bolesne osobe šalju se u neki drugi dio Norveške kako bi tamo proveli svoje posljednje dane.

Falciano del Massico- Italija

U ovom talijanskom gradiću priča je nešto drugačija i nema veze niti s klimatskim uvjetima, niti s vjerskim uvjerenjima. Ovdje je ljudima zabranjeno umiranje jer više nema mjesta za pokapanje. Prije nekoliko tjedana, gradonačelnik je izdao dekret u kojem piše kako je 'stanovnicima zabranjeno ići preko granice ovozemaljskog života u zagrobni život.' Falciano del Massico još se od 1964. godine spori sa susjednim grada oko prava na staro groblje. Zato je gradonačelnik odlučio izgraditi novo groblje, no do tada je ljudima zabranjeno umrijeti.

Sarpourenx- Francuska

Gradonačelnik ovog pitoresknog gradića na jugozapadu Francuske odlučio se na drastične korake zbog nedostatka mjesta na lokalnom groblju. Naime, sud nije odobrio dozvolu za proširenje groblja nakon čega je gradonačelnik zabranio umiranje, ali i odlučio da će svi koji se usude umrijeti biti sankcionirani, piše Gentside. Kako gradonačelnik namjerava kazniti preminule osobe, još uvijek nije poznato.