Istraživanja američkih doktora i zoologa pokazala da crni medvjedi posjeduju iznenađujuću sposobnost u samoiscjeljivanju rana tokom zimskog sna. Rane zarastaju gotovo bez ikakvih ožiljaka, i ne dolazi do razvijanja infekcija.

Grupa naučnika, koja proučava crne medvjede u Minesoti već 25 godina, nada se da će moći da otkriju kako ove životinje uspjevaju same sebe da izlječe u toku zimskog sna, u toku kog im je tjelesna temperatura smanjena, a otkucaji srca i metabolizam usporeni. Zapaženo je da između novembra, kada se medvjedi povlače u svoje jazbine, i marta (otprilike mjesec dana prije nego što napuštaju skloništa) “dolazi do zalječenja rana, koje ostavljaju neznatne ožiljke”.

Za vrijeme hibernacije, ili zimskog sna, medvjedi ne jedu, ne piju, ne izbacuju urin ni stolicu. Otkucaji srca spuštaju se sa 55 na samo pet otkucaja u minuti. Kod ljudi, međutim, u okolnostima smjanjene tjelesne temperature ili kada dođe do usporene ili ometene cirkulacije, dolazi do ozbiljnih komplikacija u izlječenju rana. Zbog toga se naučnici nadaju da će uspjeti da otkriju mehanizam koji stoji iza izuzetne sposobnosti medvjeda da izlječe sami sebe.