Ugledni britanski inženjer predložio je izgradnju posebnih tornjeva za "izbjeljivanje oblaka" na Farskim otocima, kao tehničko rješenje za globalno zatopljenje i otapanje leda na Arktiku, koji predstavljaju opasnost za cijeli planet, piše BBC.

Znanstvenici su upozorili britanskog ministarstva okoliša kako postoji mogućnost oslobađanja velike količine metana u zraku, koja je potaknuta otapanjem leda na Arktiku. Radi se, tvrde znanstvenici, o velikoj opasnosti za život na zemlji te upozoravaju kako je moguće da će se za nekoliko godina led na sjevernom polu u potpunosti otapati svakog rujna.

Upravo je zbog toga inženjer Stephen Salter osmislio način kako "rashladiti" planet i spasiti život na njemu. Na Farskim otocima planira izgraditi tornjeve koji bi "usisavali" morsku vodu i ponovno je vraćali u atmosferu, rashlađujući je tako.

Područje prekriveno ledom na Arktiku svakog je ljeta sve manje, budući da se temperature zraka i mora u posljednjih nekoliko godina drastično porasle. Rast temperature mora doveo je do oslobađanja veće količine metana u zrak. Ukoliko led na Arktiku potpuno nestane, količine metana u atmosferi, ali i na kopnu, drastično će porasti i dovesti do još većeg porasta temperatura na zemlji. Prvi korak u sprečavanju katastrofe upravo je izgradnja tornjeva na Farskim otocima, objašnjavaju znanstvenici.