Tajanstveni zvuk koji je zabilježen 1997. još uvijek traži svog vlasnika. Naime, američka vojska otkrila je zvuk kojem još niti dan danas ne zna izvora, a za koji se pretpostavlja da je životinjskog porijekla.

Zvuk je bio glasniji čak i od onoga koji proizvodi plavetni kit, službeno najglasnija životinja na Zemlji. Silovitost zvuka bila je tako snažna da su je znanstvenici uspoređivali s podvodnom detonacijom bombe ili erupcijom vulkana.

Iako se zvuk čuo u krugu većem od 5.000 kilometara, na koncu je zaključeno da vjerovatno nije riječ o navedenim fenomenima već da je izvor zvuka - živo biće.

Za sada se još uvijek zna samo da je izvor bio negdje u Tihom oceanu, najvjerojatnije zapadno od najjužnijeg dijela Južne Amerike.

S obzirom da je zvuk bio čak nekoliko puta glasniji od plavetnog kita, nagađanja o tome kakva ga je životinja proizvela još uvijek nadahnjuju maštu mnogih.

Iako neki misle da bi tako glasno biće već otkrili da postoji, poražavajuća je istina da je istraženo svega 10 posto površine oceana i procjenjuje se da se u neistraženim predjelima nalazi i do 50 miliona novih biljnih i životinjskih vrsta.

Tako je moguće da ocean skriva i neke tajne višestruko veće od trenutačno najveće poznate životinje, no tu su uvijek i one malo 'hrabrije' teorije od kojih jedna tvrdi da je zapravo riječ o mehaničko-organskom hibridu podvodne izvanzemaljske baze. No, tu su i oni koji su sigurni da je riječ o mitskom biću kojeg neki nazivaju i - kraken.

Kako bi se ustanovio tačan izvor zvuka, vjerovatno ćemo morati čekati još godinama kako bi se razvila tehnologija za istraživanje najdubljih i najmračnijih kutaka oceana.