Sljedeći petak u kalendaru se bilježi kao 11. 11. ‘11., što već duže vrijeme izaziva pažnju kod svih onih koji obraćaju pažnju na neobične kombinacije brojeva u datumima.

U ezoterijskim krugovima vjeruje se kako će se tokom tog dana otvoriti nebeska vrata i na taj način će se uspostaviti komunikacija s višim dimenzijama postojanja. Istovremeno, oni skloniji mračnijim razmišljanjima, upozoravaju kako je riječ o vrlo opasnim brojevima koji prizivaju sile zla. Sve je počelo još ‘90-ih godina kada su se širom svijeta počele pojavljivati vijesti o neobičnim i važnim situacijama u kojima su se ljudi susretali s kombinacijom 11:11.
 
Satovi bi se zaustavljali, budilice, iako nenavijene, zvonile u to doba, a čak su primijećeni i famozni krugovi u žitu s jasno iscrtanim simbolima 11:11. Već tada se počelo nagađati o velikim promjenama koje će svijetu donijeti 11. novembra 2011. godine. Ovaj, po svemu poseban, datum uklopio se i u simboliku 2012. godine koja, prema drvenom kalendaru naroda Maya, označava kraj ovog svijeta i početak novog. U tom kontekstu sljedeći petak trebao bi aktivirati manifestiranje tih velikih promjena. Upravo zato bi 11. 11. mogao biti početak velikih promjena koje donosi 2012, navodi 24sata.

Dijametralno različita tumačenja značenja datuma 11. 11. 11. u skladu su s njegovom kontroverznošću.  Čak i numerolozi se u potpunosti ne slažu oko njegove simbolike. Oni koji slijede pitagorejsku školu interpretacije brojeva povezuju ga uz iluminaciju i duhovnu inspiraciju. Prema njima, to je broj duhovnih glasnika koji s viših nivoa postojanja šalju informacije o našoj istinskoj prirodi. Prisutnost dvije jedinice unutar broja 11 u tom kontekstu bi trebao označiti duhovne vođe koji funkcionišu na nesebičan način.

S druge strane, takozvana kaldejska škola numerologije broj 11 svrstavaju među jako negativne brojeve koji svojom vibracijom donosi brojne nevolje u životu. One koji su rođeni pod njegovim uticajem očekuju prikrivene opasnosti, iskušenja i sve moguće nesreće. Istovremeno odnosi sa suprotnim spolom će biti loši i skloni prekidanju. Razlog za ovako oprečna mišljenja vjerovatno leži u tome što broj 11 spada među ženske brojeve, ali istovremeno se izražava vrlo aktivno.
 
1. Fanatično, ludo i dramatično
Numerolozi broj 11 ističu kao prvi od dvostrukih brojeva (11, 22, 33, 44, 55) koji sadrže više nivoe vibracija. Broj 11 označava se kao broj krajnosti. S jedne strane, to su idealizam i prosvjetljenje, a s druge, ludilo i fanatizam. On ljude potiče na pokretanje velikih promjena koje znaju biti vrlo dramatične.
 
2. Pomračile im se jedanaestice
Višestruka kombinacija jedanaestica uočena je u Engleskoj tokom velikog pomrčina Sunca 11. avgusta 1999. godine u 11 sati i 11 minuta po lokalnom vremenu. Taj datum bio je poseban i zbog prisutnosti triju devetki. To pomrčina Sunca pojavljuje se i u Nostradamusovim proročanstvima.
 
3. Na zlu glasu zbog 11. septembra
Broj 11 došao je na loši glas prilikom terorističkog napada na New York 11. septembra 2001. Godine. Kombinacija 9/11 kasnije je sistematski korištena u medijima i na taj način postala sinonimom straha za svakog prosječnog Amerikanca. Na taj način je broj 11 došao na crnu listu i postao jako neomiljenim.
 
4. Mračni simboli dušebrižnika
U želji da dođu do prave simbolike broja 11 različiti duhovni dušobrižnici su ga počeli povezivati sa sotonističkim kultovima. Tom prilikom je u objavljena i teza kako poznati sotonistički pozdrav rukom s uzdignuta dva prsta simbolizira dvije jedinice u broju 11. Tako je ovaj broj svrstan među najmračnije simbole.
 
5. Đavolji broj mrtve majke
Povezivanje broja 11 s mračnim silama odrazilo se i na filmove. Kanadski horor nazvan "11:11" iz 2004. godine, prikazuje mladu ženu koju progoni duh umrle majke. Tokom filma ona dolazi u kontakt s nematerijalnim svjetovima u kojima se kombinacija 11:11 proziva novim đavoljim brojem.
 
6. Nije sve tako crno u kinima
Ovu godinu obilježavaju čak dva filma koja koriste simboliku 11:11. Prvi koji se zove "11:11" priča priču o dva dječaka koji preko fenomena 11:11 doživljavaju iskustva reinkarnacije. Za razliku od istoimenog filma iz 2004. Godine, ovaj je puno blagonakloniji prema broju 11.
 
7. Spustit će se nešto zlo
Drugi film nazvan je "11-11-11" i prikazat će se  upravo na taj datum. Reklamna kampanja taj datum 11. 11. 11. određuje kao dan u kojemu će se otvoriti nebeska vrata i na zemlju spustiti NEŠTO zlo. Pri tome se ovaj horor pokušava prikazati kao najstrašniji film koji je ikada snimljen.
 
8. Donosi bombe i tsunamije
Nepune tri godine nakon napada na New York slijedio je bombaški napad na vlakove u Madridu. Datum je opet bio vrlo indikativan - 11. marta 2004. godine. Kada je ove godine Japan ostao poharan razornim potresom i tsunamijem, teško je bilo ne primijetiti da je opet katastrofa pogodila na 11. marta.
 
9. Uspostavljanje ravnoteže
Postoji mišljenje da vibraciji broja 11 odgovara anđeo Uriel, koji u vrijeme prelaska u razdoblje Vodenjaka pomaže pri uspostavljanju ravnoteže i mira. Urielovo ime u prijevodu znači "Svjetlost Gospodinova", što ga izravno povezuje s iluminacijom, a tako i širenjem ljudske svijesti.
 
10. Pozitivni utjecaji
Svi oni koji sljedeći petak doživljavaju u pozitivnom kontekstu ističu kako je taj dan jako povoljan za okretanje duhovnosti. Ako ne možete meditirati i usmjeravati pažnju na dobrobit ovog svijeta, učinite nešto pozitivno i širite veselje među najbližima. Tako će svako moći inicirati ljepšu budućnost.