Prvi put u historiji naučnici stvorili embrion od ženskog jajašceta i muških ćelija kože, navodno samo da bi dobili matične ćelije za liječenje bolesti...

Naučnici iz Laboratorije za matične ćelije u Njujorku saopštili su da su uspeli da naprave ljudski embrion od ćelija kože! U eksperimentu sličnom kloniranju kojim su napravili ovcu Doli, uzeli su ćelije kože sa noge i ruke muškarca i ubacili ih u jajnu ćeliju.

U ovom eksperimentu učestvovalo je 16 žena, koje su donirale jajne ćelije, i dvojica muškaraca, kojima su uzete ćelije kože. Nakon spajanja jajašce je fiksirano uz pomoć struje kako bi se podstakla deoba ćelija.

"Cilj eksperimenta nije da napravimo kloniranu djecu, već da iz embriona izvučemo matične ćelije, koje su sposobne da postanu bilo koji tip ljudskog tkiva, kako bi se njima liječile bolesti od kojih umiru milioni ljudi", kaže profesor Diter Egli, vođa tima naučnika. Protivnici manipulacije ljudskim embrionima odmah su podigli glas protiv ovog eksperimenta, nazivajući ga - nehumanim.

Napravljeni embrioni živeli su samo šest dana. Iako ovo nije prvi slučaj uspješnog kreiranja embriona, ovog puta naučnici su otišli korak dalje, stavljajući DNK muškarca u jajašce, dok je u slučaju ovce Doli i ostalih pokušaja kloniranja jaje bilo šuplje, odnosno bio je uklonjen DNK. Stvoreni embrioni i ćelije tada su bili mutanti sa tri lanca DNA, umjesto dva, koliko bi embrion imao u normalnom slučaju - jedan od oca, jedan od majke.