Osim očekivanog životnog vijeka pojedinca, DNA analiza telomera otkriva i sklonost nastanka srčanih oboljenja, Alzheimera i raka, a kritičari se protive otvorenoj prodaji.

Krvni test po cijeni od 500 eura može DNA analizom predvidjeti očekivani životni vijek pojedinca, a u Velikoj Britaniji bit će pušten na tržište krajem ove godine. Kritičari smatraju kako bi ovaj test mogao "otvoriti Pandorinu kutiju" i imati nepredvidiv učinak na procjenu duljine života ljudi. Ta  metoda bi mogla biti i vrlo korisna za kompanije koje se bave životnim osiguranjem tokom postupka procjene zdravstvenih rizika svojih klijenata.

Naučnici tvrde kako test pruža uvid u ključne zdravstvene informacije, poput sklonosti srčanim oboljenjima, Alzheimeru ili nastanku raka, a te procjene nastaju na temelju analize strukture kromosomskih završetaka, koji se još zovu i telomeri.

Telomeri su ključni indikatori koji pokazuju kojom brzinom ljudski organizam stari i postaje podložniji raznim bolestima, a brojna istraživanja upućuju da oni s kraćim telomerima imaju predispoziciju za kraći životni vijek od prosjeka populacije. No test ne može predvidjeti broj godina i mjeseci koje su preostale čovjeku. Stručnjaci pretpostavljaju da će se naširoko koristiti u roku od pet do deset godina.

Test je jednostavan i brzo se obavlja, a odlikuje ga i velika tačnost, ali naše razumijevanje telomera nije toliko dobro da bi mogli tačno odrediti vrijeme smrti prema DNA analizi - rekla je konstruktorica testa i medicinska dijagnostičarka, dr. Maria Blasco iz Španije.