Rusija je danas otkrila okolnosti pod kojima je poginuo astronaut Jurij Gagarin, koji je napravio grešku prilikom rutinskog leta avionom pokušavajući da izbjegne meteorološki balon ili oblake.

Nesreća se dogodila 27. marta 1968. godine. Gagarin je upravljao avionom "mig-15", zajedno sa kopilotom kada se letjelica srušila u regionu Vladimir, sjeverostočno od Moskve pod nerazjašnjenim okolnostima.

Ova nesreća se dogodila sedam godina nakon što je Gagarin 12. aprila obavio prvi let u kosmos, a istraga je ostala državna tajna.

U trenutku dok se u Rusiji proslavlja 50 godina od Gagarinovog boravka u kosmosu zvaničnik odjeljenja za arihu u Kremlju Aleksandar Stepanov pročitao je na konferenciji za novinare dokument o zaključcima istrage.

"Zaključci komisije: na osnovu analize uslova vazdušne nesreće i elemenata istrage najvjerovatniji uzrok katastrofe je nagli manevar pilota da bi izbjegao meteorološku sondu", navodi se u dokumentu.

Drugi manje vjerovatan uzrok je da je sovjetski kosmonaut pokušao da izbjegne ulazak u oblake.

Ovi zaključci su, potpisani kao važan dokument, uvedeni u dekret Centralnog komiteta Komunističke partije SSSR 28. novembra 1968. godine kao državna tajna.

Zbog toga što su zaključci držani kao tajna pojavile su se brojne glasine i hipoteze o uzrocima ove nesreće.

"Nadam se da će se ovim okončati brojne spekulacije koje su postojale u Rusiji", izjavio je danas Stepanov.