Let Jurija Gagarina, prvog čovjeka koji se otisnuo u svemir, trajao je 108 minuta. Novi dokumentarac rekonstruirao ga je u sekundu, tako da svi možemo vidjeti ono što je proživio prvi kosmonaut. Gagarin je postao prvi čovjek koji je poletio iznad Zemljine atmosfere 12. aprila 1961. godine.

Na međunarodnoj svemirskoj stanici napravljene su snimke onog što je Jurij Gagarin vjerojatno mogao vidjeti na svom historijskom letu oko Zemlje 1961. godine.

Dokumentarac FirstOrbit sljedećeg će mjeseca, na godišnjicu lansiranja, imati premijeru na YouTubeu kako bi se proslavila 50-godišnjica ruskog pothvata. Iako ne postoje originalne snimke iz kapsule Vostok 1 u kojoj se Gagarin nalazio, postoji audiosnimka njegovih komentara.
 
Njegov glas je sad montiran uz odgovarajuće snimke snimljene sa svemirske stanice koja je prošla putem koji je sličan njegovoj putanji. Svemirska stanica ipak nije mogla napraviti vjernu kopiju leta jer se ne može toliko približiti polovima kao Gagarinova kapsula.

"Kad spojite te snimke i uzbuđenje u njegovom glasu, to postaje stvarno čudesno', rekao je redatelj filma i historičar svemirskih letova dr. Chris Riley za BBC.



Jurij Aleksejevič Gagarin postao je prvi čovjek koji je putovao iznad Zemljine atmosfere nakon što su ga lansirali s Tjuratama (danas kosmodroma Baikonur) u Kazakhstanu točno u 6:07 sati po GMT-u, 12. aprila 1961. godine.

Na svom 108-minutnom letu oko Zemlje ispod sebe je vidio tadašnje Sovjetske republike, Tihi ocean, Južnu Ameriku, Atlantik i Afriku, a zatim se opet vratio na tlo u blizini grada Engelsa u jugozapadnoj Rusiji.

Gagarin se u Zemljinoj orbiti nalazio na visini od 302 kilometra i putovao je brzinom od gotovo 29.000 kilometara na sat.