Sačuvati posao danas nije lako, pa su zapošljeni prisiljeni da svakodnevno trpe različite pritiske, što povećava izloženost stresu.Info-ks će vam predstaviti deset najstresnijih poslova i zanimanja, po svjetskim psiholozima...

Na listi su policija, vatrogasci, konobari, ali i umjetnici koji su izloženi najvećem stresu na radnom mestu.

Stres na poslu se, prema riječima svjetskih psihologa, može izjednačiti sa umorom ili sa neprijatnim osjećanjima. Osećaj umora na poslu se javlja usled maksimalnog ritma rada, koji poslije nekog vremena dovodi do izgaranja. U tom smislu oni smatraju da radnici poslovne obaveze moraju da prilagode svom optimalnom ritmu jer ih posao čeka i sutra.

- Neprijatna osjećanja izaziva uznemirenost oko stvari koje u tom momentu smatramo jako važnim. Takva reakcija je nekada opravdana, a nekada nije, zbog čega stalno treba da se preispitujemo o važnosti onoga što nas uznemirava - kažu svjetski psiholozi.

Za oslobađanje od stresa savjetuju odmor, koji podrazumeva da legnemo i isključimo mozak na najmanje 20 minuta, ali i zabavu koja, u zavisnosti od afiniteta, može da bude čitanje, slušanje muzike, izlazak ili trčanje...

Najstresniji poslovi po psiholozima…

1. Policija i vatrogasci
Svakodnevno rizikuju svoj život. Uz posao kojim se bave, svjedoci su raznih nesreća čiji ih prizori dodatno traumatizuju.

2. Ljekari i medicinske sestre
Svakodnevno se susreću sa stresom budući da su životi pacijenata u njihovim rukama.

3. Učitelji, nastavnici, profesori
Rad u edukaciji djece svrstava se u najdepresivnije poslove. Osim što su odgovorni za obrazovanje djece, prosvetari su ograničeni mnogim pravilima, a posao često nose kod kuće.
 
4. Finansije i knjigovodstvo
Novac i stres idu zajedno. Dobri rezultati se očekuju, a i najmanja greška može skupo koštati.

5. Rad u domu za starije
Posao je vezan je za bolesne ili nepokretne ljude i djecu koji zahtevaju puno pažnje.

6. Socijalni radnici
Njihov posao veže se za surovu realnost, budući da rade sa zlostavljanom ili napuštenom djecom, za šta treba imati čvrst karakter i psihičku snagu.

7. Umjetnici i novinari
Nestabilni poslovi bez fiksnog radnog vremena. Ukoliko novčana naknada kasni, česte su depresije.

8. Konobari
Rade težak i slabo plaćen posao koga odlikuje rad sa ljudima različitih karaktera i vaspitanja.

9. Administrativni poslovi
Vežu se za konstantno primanje naredbi nadređenih koje podrazumjevaju obavljanje njihovih privatnih poslova.

10. Mehaničari, vodoinstalateri
Riječ je o poslovima bez radnog vremena, u lošim uslovima, koji su još i loše plaćeni.

Svakako da ova lista nije konačna, recimo da nema političara, pilota, vozača teških kamiona i ostalih. Poenta priče je da, ako se bavite bilo kojim poslom a s obzirom u kakvim stresnim vremenima živimo, uvijek pronađete svojih 20-tak minuta za odmor. A kako ćete se snaći to je već neka druga priča…

Pripremio: Vinetu Ganić