Preko okeana

Jedan Rus u novembru je leteo avionom iz Danske za Los Angeles u SAD-u bez pasoša ili karte, a američkim vlastima je rekao da se ne sjeća kako je prošao kroz osiguranje u Evropi, navodi se u tužbi koju je podnio američki FBI.

Sergej Vladimirovič Očigava stigao je na međunarodni aerodrom u Los Angelesu 4. novembra letom broj 931 kompanije Scandinavian Airlines iz Kopenhagena. Službenik američke carine i granične zaštite ga nije mogao pronaći na listi leta ili bilo kojim drugim dolaznim međunarodnim letovima, navodi se u tužbi podnesenoj 6. novembra federalnom sudu u Los Angelesu, prenosi NationalPost.

Optužen je da je bio slijepi putnik u avionu, a izjasnio se da nije kriv na ročištu 5. decembra. Suđenje je zakazano za 26. decembar.

Letačka posada je istražiteljima rekla da je Očigava tokom polijetanja bio na sjedištu koje je trebalo biti zauzeto. Po polijetanju je nastavio lutati po avionu, mijenjati sjedišta i pokušavao razgovarati s drugim putnicima, koji su ga, prema pritužbi, ignorirali.

Također je tražio po dvije porcije tokom svakog obroka, a u jednom trenutku pokušao je pojesti čokoladu koja je pripadala članovima kabinskog osoblja.

Očigava nije imao pasoš ili vizu za ulazak u Sjedinjene Države, rekli su zvaničnici. Službenici carine i granične zaštite pretražili su njegovu torbu i pronašli ono što je "izgledalo da su ruska lična karta i izraelska legitimacija", rekli su federalni zvaničnici u sudskim dokumentima. U njegovom telefonu pronašli su i fotografiju na kojoj se djelimično vidi pasoš na kojem se nalazi njegovo ime, datum rođenja i broj pasoša, ali ne i njegova fotografija, rekli su.

Očigava je "dao lažne i pogrešne informacije o svom putovanju u Sjedinjene Države, uključujući prvobitnu izjavu cariniku da je ostavio svoj američki pasoš u avionu", navodi se u žalbi.

Scandinavian Airlines nije odmah odgovorio na e-mail u kojem se traži komentar.

Očigava je agentima FBI-a rekao da ima doktorat iz ekonomije i marketinga i da je posljednji put radio kao ekonomista u Rusiji.

- Očigava je tvrdio da nije spavao tri dana i da nije razumio šta se dešava - navodi se u pritužbi.

Rekao je zvaničnicima da je možda imao avionsku kartu za dolazak u Sjedinjene Države, ali nije bio siguran. Također je rekao da se ne sjeća kako je prošao kroz osiguranje u Kopenhagenu i da ne želi objasniti šta je radio u skandinavskom gradu, navodi se u pritužbi.

NationalPost