Kalifornija

Rob Mercer iz Kalifornije u SAD-u lagao je da ima rak debelog crijeva, u pokušaju da prikupi novac za učešće na velikom svjetskom pokerskom turniru u Las Vegasu.

Da je lagao, priznao je i sam. I uspio je otići na turnir održan od 30. maja do 18. jula ove godine.

On je slagao da ima rak kako bi napravio GoFundMe stranicu. Uspio je prevariti ljude koji su mu donirali novac. Trebalo mu je 10.000 dolara, ali je prikupio između 30.000 i 50.000 dolara, uključujući i boravak u apartmanu u čuvenom Bellagiou, hotelu s pet zvjezdica, piše Unilad.

- Lagao sam da imam rak debelog crijeva. Nemam rak debelog crijeva. Iskoristio sam to da pokrijem svoju situaciju - rekao je Mercer za Las Vegas Review-Journal.

Ovaj 37-godišnjak izjavio da je bilo pogrešno to što je uradio i da mu je žao, ali nema namjeru lično vratiti novac prevarenim donatorima.

Mercer je rekao da neće vraćati novac svojim donatorima jer i dalje vjeruje da je bolestan, da ima nedijagnosticiran rak dojke, a ne rak debelog crijeva četvrtog stadijuma.

GoFundMe je bio taj koji je ljudima vratio novac.

- GoFundMe nema toleranciju na zloupotrebu naše platforme i poduzima brze mjere protiv onih koji iskorištavaju velikodušnost naše zajednice. Uklonili smo ovu akciju prikupljanja sredstava zbog kršenja naših uvjeta usluge, svim donatorima je u potpunosti vraćen novac, a Robu Merceru je zabranjeno korištenje platforme za bilo koje buduće prikupljanje sredstava. Osim toga, GoFundMe sarađuje s istragama organa za provođenje zakona o onima koji su formalno optuženi za nedjela - naveli su za novine iz Las Vegasa.

Očigledno Mercer nije stigao daleko na dugo očekivanom poker turniru, s obzirom na to da je eliminisan u roku od nekoliko sati.

Unilad/Reviewjournal