Kineski naučnici uspjeli su konstruirati elektromagnetski uređaj za apsorpciju mikrovalnih frekvencija koji je sposoban apsorbirati mikrovalno zračenje te ga se zbog toga uspoređuje s astrofizičkom crnom rupom, koja u svemiru usisava materiju i svjetlost.

Detalji istraživanja objavljeni su u znanstvenom časopisu New Journal of Physics.

Qiang Cheng i Tie Jun Cui s Key Državnog laboratorija za milimetarske valove pri Univerzitetu Southeast u Nanjingu, Kina, osmislili su i konstruirali uređaj za apsorpciju te ga nazvali "omnidirekcijski elektromagnetski apsorber".

U članku je objašnjeno na koji su način naučnici uspjeli iskoristiti posebna svojstva metamaterijala, posebne vrste uređenih smjesa koje mogu razlamati svjetlost i ostale valove.

Uređaj se zasniva na 60 traka integriranih električnih krugova organiziranih u koncentrične slojeve prekrivene bakrom. Svaki sloj odlikuje drugačiji promjenjivi uzorak, koji s valovima može rezonirati ili ne rezonirati na točno određenoj frekvenciji.

Ovaj uređaj može uhvatiti i apsorbirati elektromagnetske valove bez obzira na smjer iz kojeg dolaze. Elektromagnetske valove spiralno uvlači u svoju unutrašnjost pri čemu konvertira energiju apsorbiranog vala u toplinu i to uz postotak apsorpcije od čak 99 posto.

Zaključno, ovaj se uređaj ponaša kao "elektromagnetsko crno tijelo" ili, drugim riječima, poput "elektromagnetske crne rupe".

Trenutačno, ovaj uređaj radi isključivo s valovima mikrovalnog područja. Ipak, naučnici sljedeće planiraju konstrukciju sličnog uređaja koji bi apsorbirao valove iz vidljivog dijela spektra.

Pošto jezgra ovog uređaja može pretvoriti elektromagnetsku energiju u toplinsku, ovaj uređaj mogao bi biti izuzetno koristan na području termičke emisije te sakupljanja elektromagnetskih valova.

Pogledajte kako izgleda pasti u crnu rupu.