Viralni video

Poznato je da pirane imaju veoma oštre zube i da su zbog toga prilično opasne. Ali, na svu sreću, većina ljudi nikada ne sazna koliko je zaista jak taj zagriz.

Vjerovatno bismo bili uskraćeni za tu spoznaju da jedan muškarac nije ulovio tu ribu i odlučio ljudima širom svijeta demonstrirati snagu ugriza životinje.

Nije joj, razumljivo, ponudio da ugrize nešto živo, nego je pronašao komad tanke šibe i dao ribi da je zagrize. Bilo je dovoljno da joj jednom zamahne ispred usta i riba je s lakoćom pregrizla štapić. Pokazalo je to da čak i jedna ova riba može biti opasna te da ih je najbolje izbjegavati.

Zanimljivo je kako su ove ribe na glasu kao opasne ubice ljudi, ali zapravo, one najviše jedu razne vodene biljke, a od mesa će pojesti insekta koji joj padne pod zube.

To, naravno, nije isto za sve, jer postoji više od 60 vrsta ovih riba, koje se razlikuju i po načinu prehrane. Napadi na pripadnike naše vrste su, zapravo, veoma rijetki i uglavnom se događaju u sušno doba godine, piše Jutarnji.hr.