Američki znanstvenik Craig Venter uspio je u laboratoriju kreirati prvi umjetni oblik života.

Je li Venter uistinu stvorio život iz nule?

Ne. Venter je koristio stanicu postojeće bakterije Mycoplasma capricolum kao primateljicu za genom koji je njegov tim kreirao iz fragmenata DNK bakterije Mycoplasma mycodies. Venter nije stvorio novi život, on je to samo oponašao, tvrdi nobelovac David Baltimore.

Čemu bi mogli poslužiti sintetski mikroorganizmi?

Spektar primjene je širok: od zaštite okoliša do medicine. Sintetske bakterije mogle bi se koristiti kao gutači suvišnog ugljičnog dioksida iz atmosfere, u proizvodnji biogoriva, za pročišćavanje vode i čišćenje naftnih mrlja. Također, mogle bi se koristiti za proizvodnju cjepiva te za ciljano uništavanje tumorskih stanica.

{gallery}galerije/synthia{/gallery}

Je li moguće koristiti istu tehniku kako bi se kreirali kompleksniji sintetski organizmi, poput biljaka i životinja?

Teorijski da. Ali, sadašnji cilj je dizajnirati bakterijske stanice, jer bi one potencijalno mogle biti korisne. Venter smatra da je proširenje njegove tehnike na više organizme, poput biljaka, potencijalno moguće, ali će znanstvenicima biti nužne mnoge godine pa i desetljeća istraživanja kako bi kreirali takve velike i kompleksne genome.

Jesu li Venterove sintetske bakterije opasne?

Nisu. Venterov tim je izbacio gene koji bakteriji Mycoplasma mycodies omogućavaju da izazove bolest kod koza.

Jesu li sintetski mikroorganizmi opasni po okoliš?

Neki etičari upozoravaju da bi sintetski mikroorganizmi mogli pobjeći iz laboratorija i izazvati katastrofu u okolišu. No, znanstvenici tvrde da takva opasnost ne postoji jer su oni dizajnirani tako da rastu samo u laboratorijskim uvjetima. - Može li par pekinezera, kad pobjegne u šumu, ugroziti vukove i zavladati šumom? Slično je i sa sintetskim mikroorganizmima - ustvrdio je dr. Boris Lenhard.

Mogu li sintetski mikroorganizmi biti zloupotrebljeni u vojne ili terorističke svrhe?

Svako se otkriće može zlorabiti. Venter smatra da to u ovom trenutku nije realna prijetnja. Međutim, George Church, sintetski biolog s Harvarda, zalaže se za nadzor, licenciranje i mjere predostrožnosti kako bi se spriječilo da sintetski mikroorganizmi ne dospiju u neželjene ruke ili slučajno budu ispušteni u okoliš.