Otkako se predsjednički par Obama uselio u Bijelu kuću njihove porodične fotografije objavljivane su u brojnim novinama i magazinima širom svijetom. No, za prvu, oficijalnu fotografiju porodice Obama bilo je potrebno čak deset mjeseci.

Fotografija koju je načinila slavna Annie Leibovitz prikazuje veoma sretnu i zadovoljnu porodicu, no nekoliko godina ranije porodica Obama baš i nije bila tako sretna. Naime, predsjednik SAD-a, Barack Obama, je u nedavnom intervjuuu za američke medije kazao kako je prije nekoliko godina, dok su i on i supruga radili, a djeca bila mala, bilo veoma teško pronaći ravnotežu, piše britanski Daily Mail.

Obama ju u televizijskom intervjuu također kazao kako očeve treba svako malo 'lupiti' po glavi kako bi ih podsjetili da teret roditeljstva podijele s partnerom.

Predsjednik SAD-a je također priznao da mu je život u Bijeloj kući sad dosta lakši, a pogotovo zbog svog tog osoblja koje neprestano brine o njemu i njegovoj porodici.

Prvu oficijalnu fotografiju načinila je Annie Leibovitz, fotografkinja poznata širom svijeta po fotografiji Johna Lenona koja je načinjena isti dan kad je Lenon i ubijen u New Yorku.

Lebovitz je također načinila i fotografije razgolićene i trudne Demi Moore, te fotografije slavne Whoopi Goldberg.

Profesionalni odnos između šezdesetogodišnje fotografkinje i predsjednika Obame datira još od 2004. godine kada je Obama bio kandidat za senatora.

Nije poznato koliko je Lebovitz dobila za ove prve porodične fotografije porodice Obama, no mediji nagađaju da je za ovaj photo session fotografkinji plaćano više od 60 hiljada eura dnevno.

Mediji su također izvijestili i to da se Lebovitz prošli mjesec našla pred samim bankrotom, no na kraju se napokon uspjela izvući iz finansijskih problema.