FLORIDA

Ogromna ženka dužine 5,5 metara teška je 97,5 kilograma. Kada su je uhvatili bila je gravidna i nosila je 122 jaja, što predstavlja još jedan rekord

U Nacionalnom parku Everglades na Floridi pronađen je najveći burmanski piton na svijetu i to uz pomoć druge zmije.

Ogromna ženka dužine 5,5 metara teška je 97,5 kilograma. Kada su je uhvatili bila je gravidna i nosila je 122 jaja, što predstavlja još jedan rekord.

Ženku su uočili biolozi iz Rezervata Jugoistočne Floride, koji prate i proučavaju burmanske pitone. Koristili su radio odašiljače usađene u muške ‘izviđačke’ zmije kako bi pratili kretanje pitona, ponašanje prilikom razmnožavanja i korištenje staništa.

– Kako pronaći iglu u plastu sijena?, retorički je zapitao voditelj projekta Ian Bartoszek.

– Muške zmije izviđači privući će najveće pitone u okolici, baš poput magneta, rekao je.

Tim je pratio mužjaka pitona Dioniza, nazvanog po grčkom bogu plodnosti, na području zapadnog Evergladesa.

– Znali smo da je tamo s razlogom, a tim ga je pronašao s najvećom ženkom koju smo dosad vidjeli, rekao je Bartoszek.

– Uklanjanje ženke pitona igra ključnu ulogu u narušavanju ciklusa razmnožavanja ovih predatora koji naprave pustoš u ekosustavu Evergladesa i uzimaju hranu autohtonim vrstama.

Biolog Ian Easterling i pripravnik Kyle Findley pomogli su uhvatiti ženku i odvući je kroz šumu do kamiona.

Otkako je pokrenut program zaštite pitona, uklonjeno je više od 1000 pitona s područja veličine oko 160 kvadratnih  kilometara na jugozapadu Floride.

Prije nedavnog otkrića, najveća ženka koja je uklonjena s područja bila je teška 83 kilograma i u to vrijeme bila je najteži piton ikad pronađen na Floridi.

Autor: jutarnji.hr