NAJVIŠE JE GOLFOVA

Volkswagen je jedan od najstarijih proizvođača automobila te iza sebe ima mnoštvo nevjerovatnih koncepata i prototipova. Neki od njih se čuvaju u VW Classic skladištu u Wolfsburgu, a sada imate priliku da ih vidite.

YouTuber Jamier Orr je imao privilegiju da uđe u skladište, vidi i snimi fantastične Volkswagenove automobile kojih ima oko 200 pod istim krovom.

Orr je svoju prezentaciju počeo ID.R trkaćim modelima s Goodwooda i Pikes Pika, a u videu je prikazan i Golf GTI TCR Mk8. U decembru 2020. godine je VW saopćio da se povlači iz motosport aktivnosti što je značilo gašenje Touring Car Racing programa. Automobil je u potpunosti kamufliran jer nikad nije zvanično predstavljen, no jasno je da je riječ o "malom čudovištu".

Dio kolekcije su i električni primjerci Golfa, a tu je i Golf Cross Country. Društvo Golfovima pravi i Phaeton sedan, kao i rijetki model Beetle RSi te Passat R36. Jedan prototip koji se ističe svakako je Polo iz 1987. godine sa dvocilindričnim dizelskim motorom s kompresorom.

U skladište čuva i "Buba" iz 1946. godine, jedna od prvih koje je proizveo Volkswagen. Pod istim krovom je zaboravljeni NILS koncept, električni jednosjed koji još uvijek izgleda futuristički iako je star više od deset godina. U videu su prikazana i dva Beetle RSi kabrioleta.

Veći dio kolekcije predstavljaju primjerci legendarnom Golfu. Aktuelna osma generacija nije njegov kraj jer je zvanično potvrđen dolazk devete koja će vjerovatno biti posljednja s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem.