ZAVRŠIO U ZATVORU

Prije nego što je odredila kauciju Singhu, sudija okruga Cook Susana Ortiz izrazila je zabrinutost što neko može toliko dugo ostati u zaštićenom području na aerodromu, a da to niko ne primijeti

Aditya Singh (36) iz Kalifornije uhapšen je pod optužbom da se tri mjeseca skrivao u zaštićenom području čikaškog međunarodnog aerodroma O'Hare, a policiji rekao da zbog pandemije koronavirusa nije smio letjeti kući, prenosi Anadolu Agency (AA).

On se, nakon što je uhapšen u subotu, tereti za prestup u ograničenom području aerodroma. Na sudskom ročištu u nedjelju, presuđeno je da bi Singh iz okruga Orange u Kaliforniji mogao biti pušten ako plati 1.000 dolara, ali mu je zabranjen ulazak na aerodrom.

Od ponedjeljka ujutro Singh je u zatvoru okruga Cook.

Pomoćnica javnog branioca Courtney Smallwood rekla je da Singh nema krivičnu evidenciju, te da je nejasno zašto je Singh, koji je nezaposlen, došao u Čikago ili ima li veze s tim područjem.

Tokom saslušanja, pomoćnica državnog tužioca Kathleen Hagerty rekla je da su Singha primijetila dvojica radnika United Airlinesa, koji su od njega tražili identifikaciju, objavio je Chicago Tribune.

“Singh je spustio masku i pokazao značku koja je zapravo pripadala rukovodiocu operacija na aerodromu koji je prijavio nestanak identifikacione značke krajem oktobra, rekla je Hagerty.
 
Radnici su pozvali policiju koja je Singha privela. Singh se “bojao otići kući zbog COVID-a”, navela je Hagerty i dodala da je vlastima rekao da je pronašao značku i da su mu drugi putnici na aerodromu davali hranu.

Prije nego što je odredila kauciju Singhu, sudija okruga Cook Susana Ortiz izrazila je zabrinutost što neko može toliko dugo ostati u zaštićenom području na aerodromu, a da to niko ne primijeti.

“Sud smatra ove činjenice i okolnosti prilično šokantnim za razdoblje u kojem se to dogodilo”, rekla je sudija.

“Nalazeći se u zaštićenom dijelu aerodroma pod lažnom ID značkom, na osnovu potrebe da aerodromi budu apsolutno sigurnu kako bi se ljudi osjećali bezbjednim, smatram da te navodne radnje predstavljaju opasnost za zajednicu”.

Povratak Singha na sud zakazan je za 27. januar.