Godišnjica Michaela Jacksona

Nije posebna tajna da je Michael Jackson bio uzor mnogima. Štaviše, većina njegovih najvećih imitatora na sceni nikada nisu tajili da je upravo "kralj popa", koji je preminuo prije tačno četiri godine, bio njihova najveća inspiracija.

Koliki je uticaj ovaj muzički velikan imao na scenu vidljivo je i po broju izvođača koji su nastali na bogatom pop naslijeđu zvijezde čija ja karijera trajala više od 40 godina.
Chris Brown
Iako je često na udaru kritike zbog nasilja prema ženama, obožavatelji pop zvijezde Chrisa Browna ne prestaju se diviti njegovom plesačkom umijeću, a mnogi ga često uspoređuju s Michaelom Jacksonom upravo zbog plesnih koraka.
Iako, velik broj slušatelja složit će se da se Jacksonov uticaj itekako može osjetiti i na samim pjesmama. Brown je nakon smrti Michaela Jacksona izjavio: "On je razlog zbog kojeg se i bavim muzikom". 
Rihanna
Rihanna od Jacksona nije pokupila samo prepoznatljivo hvatanje za međunožje već se njegov uticaj može osjetiti i u brojnim njenim pjesmama. Ipak, Rihanna tvrdi da nitko ne može ponoviti ono što je radio kralj popa.
"MJ, nedostaješ nam. Volim te. Često te imitiraju, ali nitko ti nije ravan. Živjet ćeš zauvijek", napisala je Rihanna na svom Twitteru. 
Justin Bieber
Sve je bilo jasno u trenutku kada je teen zvijezda započela kopirati Jacksonov "moonwalk". Naravno, nije izostalo ni hvatanje za međunožje, a mnogi će se složiti da se paralela može povući i zbog nošenja maske u javnosti, ali i majmuna kojeg je Bieber svojevremeno imao kao ljubimca. Na kraju krajeva, i Jackson je bio dječja zvijezda pa su usporedbe od samog početka njegove karijere bile neizbježne.
Usher
Ako se pitati od koga je Bieber pokupio plesne korake, ne morate ići dalje od Ushera. Naravno, Usher je svoj stil pokupio od Jacksona, a od početka njegove karijere mnogi su ga uspoređivali s kraljem popa. Usher to nikada nije krio i često je isticao da je Jackson bio jedan od njegovih najvećih muzičkih idola.
Justin Timberlake
Kada je Timberlake napustio N'Sync i započeo solo karijeru, okružio se provjernim producentskim imenima kao što su Neptunes (Pharrell Williams i Chad Hugo) i Timbalandom, a ideja je bila stvoriti materijal što sličniji Jacksonovim albumima "Off The Wall" i "Thriller", ali bez recikliranja.
"Htjeli smo stvoriti osjećaj bezvremenih klasika i u potpunosti se okrenuti od R&B zvuka tog vremena", rekao je Hugo o Timberlakeovom prvom solo albumu "Justified". Valja dodati i kako je pjesma "Rock Your Body" trebala završiti na Jacksonovom albumu "Invincible", a Justin je imao i čast dijeliti pozornicu sa svojim uzorom 2001. u Madison Square Gardenu.
Britney Spears
Od šešira do koreografije, Britney Spears je neprestano isticala Jacksona kao jednog od najvećih uzora, a jedan od njezinih najvećih snova ostvario se kada je s njim bila na istoj pozornici. Jackson i Britney tada su izveli "The Way You Make Me Feel".
"Bio je inspiracija cijelog mog života, a njegov me odlazak uništio", rekla je Britney nakon njegove smrti. 
Bruno Mars
Mnogi kritičari Brunu Marsa često su znali uspoređivati s mlađim Jacksonom iz perioda kada su nastale "Beat It" i "Thriller". Naravno, ne smijemo zaboraviti ni sličan vokal i plesne pokrete. Ipak, neki dodaju i da ih izgledom podsjeća na mladog Michaela Jacksona. 
Ne-Yo
Svaki puta kada Ne-Yo govori o uzorima, Jackson je prvo ime na njegovoj listi. Štoviše, R&B pjevač imao je priliku surađivati sa svojim idolom na njegovom posljednjem albumu, a rezultat suradnje je pjesma "Incredible". Naime, Michael Jackson osobno ga je pozvao u studio.
"Rekao mi je, upravo radim na novom albumu i želim raditi s tobom. Nađimo se u New Yorku. Tada mi je rekao koja mu je moja najbolja pjesma i počeo je pjevati. U tom sam se trenutku potpuno izgubio", rekao je Ne-Yo.