SAD

Američki glumac Samuel L. Jackson, jedan od omiljenih glumaca reditelja Quentina Tarantina, dobio je kasno sinoć počasnog Oscara za životno djelo.

73-godišnji glumac proslavio se u filmovima "Pulp Fiction", "Umri muški" i u trilogiji "Ratovi zvijezda", a do sada je imao samo jednu nominaciju za Oscara, za ulogu u filmu " Pulp Fiction".

Nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka dodijeljena mu je uoči 94. svečane dodjele sutra uvečer u Los Angelesu.

Oscara je Jacksonu uručio Denzel Washington, koji je rekao da je nagrađeni glumac snimio više od 150 filmova koji su ukupno zaradili 27 milijardi dolara, prenosi agenica Beta.

Počasnog Oscara na istoj ceremoniji je dobila norveška zvijezda Liv Ullmann, koja se u svijetu proslavila 1967. godine ulogom u filmu "Persona" slavnog Ingmara Bergmana.

Nagradu za politički aktivizam dobio je Danny Glover (75) proslavljen u filmu "Boja purpura" Stevena Spielberga, a zatim pored Mela Gibsona u sagi "Smrtonosno oružje".

Pored svoje glumačke karijere, Glover je vodio kampanju za ciljeve koji se kreću od pokreta za građanska prava u SAD do kraja aparthejda u Južnoj Africi.

U Los Angelesu će sutra uvečer biti održana 94. svečana dodjele Oscara, na kojoj je ove godine favorit film "The Power of the Dog" novozelandske rediteljke Jane Campion, sa ukupno 12 nominacija.