Na početku behu Šeherezada i Onur iz turske serije "1001 noć", a onda su usledili Asi, Demir, Bihter, Behlul... i ostali junaci koji su se odomaćili kod srpske publike. Tako su i u nedavnom glasanju domaći gledaoci izabrali seriju "Sulejman Veličanstveni", u kojoj je glavna zvezda naša prva ljubav - Onur, tačnije glumac Halit Ergenč.

U posljednjim epizodama ove serije intenziviran je taj srpsko-turski odnos, pa se i radnja odvija pred kapijama Beograda, tačnije Sulejmanovo osvajanje srpske prijestonice.
 
Istorija prije svega

Slađana Paunović, PR Prve srpske televizije, kaže da je serija „Sulejman Veličanstveni" izbor gledalaca i da su od same najave početka snimanja dobijali dosta poziva da se ona uvrsti u program.

- Mislim da je na izbor najviše uticala priča o jednoj epohi i presjeku istorijskih događaja sa kojima su naši gledaoci veoma dobro upoznati i čiju ekranizaciju su očigledno želeli da vide. Nije prvi put da se Beograd i Srbija pominju u filmskim i serijskim ostvarenjima koji za temu imaju razne istorijske događaje - kaže Slađana Paunović i ističe da je intrigantna ljubavna priča Sulejmana i Aleksandre, ćerke ukrajinskog pravoslavnog sveštenika, koja je uspjela da osvoji srce ovog osvajača.

Ponekad ti istorijski detalji mogu da zadaju probleme filmskim producentima. Tako je i slavni Klint Istvud morao da uradi dvije verzije istog filma o čuvenoj bici za Ivo Džimu. "Zastave naših očeva" bila je verzija za Ameriku i čitav svijet, dok je "Prljavi Hari" u osvajanje japanskih gledalaca morao istu bitku da adaptira u novi film "Bitka za Ivo Džimu".

Ali ne prikazati Sulejmanov pohod na Srbiju identično je Kim Džong Ilovim tvrdnjama da je Sjeverna Koreja šest puta osvojila svjetsko prvenstvo, a da Staljin, uprkos ozbiljnim godinama, još mrda i ponekad navraća u posjetu.

Istoričar Predrag Marković smatra da je sasvim u redu da se "Sulejman" prikazuje u Srbiji, ali da su naše istorijske serije mnogo bogatije scenski jer su urađene realistično.

- Taj dio koji se odnosi na istoriju, posebno našu, urađen je jadno. Scenografija je oskudna, posebno te „spoljne" scene. Imate neka tri konjića u sceni, nema pravih rijeka, tvrđava. Za mene je, scenografski, naša serija "Vuk Karadžić" impresivnija u odnosu na "Sulejmana" - mišljenja je Markovića.

Suljo, primi me u harem

S druge strane, sa Prve ističu ogroman komercijalni uspeh televizijskog hita "Sulejman Veličanstveni", koji je nadmašio i prethodne turske serije.

- Ovo je serija koja obara sve rekorde gledanosti od prve epizode i trenutno je najgledanija strana serija u Srbiji. Kakve su reakcije publike najbolje govori činjenica da je po rejtinzima "Sulejman" gledaniji čak i od mega popularne serije "Kad lišće pada" - ističe Slađana Paunović.

Marković, opet, kaže da razlog velike gledanosti nije samo istorijska pozadina, već i "to što nas najviše zanimaju haremske intrige". On ne vjeruje da su Turci griješili što se istorijske tačnosti tiče, ali da je normalno da se takav serijal koristi u propagandne svrhe.

- Naravno da žele svog vladara da prikažu u lijepom svjetlu. Mislim da je to sasvim u redu. Čekamo da vidimo kako će tek prikazati sultanovog prvog vezira, našeg čoveka, Mehmed-pašu. To će biti interesantno da se vidi - zaključuje Marković.

Popularnost turskih serija potpuno je logična. Jer burek je Srbija - kafa je Srbija - duvan je Srbija - ćevap je Srbija! A uz najnoviju seriju možeš i da sedneš, maštaš i zaboraviš na sve. Nema hoćeš Brisel-nećeš Brisel, nema hoćeš NATO-nećeš NATO, nema hoćeš u profesionalce ili u civilnom služenje - nema šta kaže MMF. Lješkariš, pijuckaš kafu, u jednoj ruci burek, u drugoj ćevap, duvan među usnama i zgodne cice u haremu velikog sultana.

Izvor: Depo.ba