Oscar je najprestižnija nagrada filmske akademije, a i ove godine nominirani su mnogi zanimljivi filmovi.

Još nas svega nekoliko dana dijeli od svečane dodjele zlatnih kipića, a odluka koji je najbolji film protekle godine zaista nije nimalo laka.

'Umjetnik'
Francuska komična drama snimljena je 2011., a scenarij i režiju potpisuje Michel Hazanavicius. Glavne uloge ostvarili su već nagrađivani i za Oscara nominiran Jean Dujardin i Bérénice Bejo. Radnja filma odvija se u Hollywoodu između 1927. i 1932. godine kada je pojavom zvuka pala popularnost nijemih filmova. Njihove glavna glumačka zvijezda pada u depresiju zbog sve manje posla. Film je sniman kao nijemi mjuzikl u crno-bijeloj tehnici, te je već sada pokupio mnoge pohvale filmskih kritičara širom svijeta.

Za Oscara je nominiran u čak 10 kategorija, uključujući one za najbolji film, najboljeg redatelja, najbolji originalni scenarij, najboljeg glavnog glumca i najbolju sporednu glumicu (Bejo).



'Nasljednici'
Režiju i scenarij potpisuje Alexander Payne, a u glavnim ulogama igraju George Clooney, Shailene Woodley i Amara Miller.

Ljubimac žena, ali i odličan glumac, Clooney je utjelovio oca u filmu 'Nasljednici'. Komična drama priča priču o ocu koji postane udovac nakon tragediju u kojoj mu umre supruga. Iza nje ostaju dvije kćeri tinejdžerice za koje se mora pobrinuti. Ono što je započelo kao putovanje na kojem je krenuo suočiti se s prošlošću, završava kao topla obiteljska priča u kojoj se otac nanovo zbliži s kćerima.



'Tajni život kućnih pomoćnica'
Režiju potpisuje Tate Tayler, a u glavnim ulogama su Temeljen na senzacionalnom bestselleru Sluškinje autorice Kathryn Stockett, ovo je priča o Skeeter - djevojci s juga koja se vraća s fakulteta odlučna da postane pisac.

Film je temeljen na bestselleru 'Sluškinje' autorice Kathryn Stockett, ovo je priča o Skeeter - djevojci s juga koja se vraća s fakulteta odlučna da postane pisac. Radnja se odvija 60-tih godina 20. stoljeća u Mississippiju i prati odnos triju nevjerojatnih žena koje su razvile neobično prijateljstvo i pokrenule projekt koji nadilazi sva društvena pravila toga doba.



'Ponoć u Parizu'
Romantična komedija o holivudskom scenaristu koji fantazira da napusti Hollywood i postane ozbiljan pisac. Woody Allen utjelovio je čaroban Pariz, a glavne uloge su odigrali Owen Wilson i Rachel McAdams.

Zaručnici Gil i Inez putuju u Pariz na odmor. Gil je pisac u kreativnoj blokadi koji se zaljubio u Pariz i želi se tamo preseliti poslije njihovog vjenčanja. Gil kreće u ponoćnu šetnju, te susreće glavne aktere pariškog zlatnog doba iz 20-tih godina prošlog stoljeća. S Hemingwayem, T.S. Eliotom i Fitzgeraldima obilazi kultna mjesta, a druži se i s Picassom, Dalijem i njihovim ljubavnicama i muzama...



'Drvo života'

Terrence Malick potpisuje scenarij i režiju, a glavne uloge igraju Brad Pitt, Sean Penn i Jessica Chastain.

Dramatična priča o čovjeku koji gubi mladenačku nevinost i pokušava naći smisao života, prije svega je priča koja otkriva odgovore na životna pitanja. Radnaj je smještena u 1950.te, a glavni akteri je jedna teksaška obitelj. Najstariji sin Jack odrasta, gubi mladost, želi se pomiriti s ocem, te traži odgovore na pitanja o smislu života i opravdanosti vjere.

'Moneyball'
Bennett Miller je režirao film, A Brad Pitt ima glavnu ulogu za koju je i nominiran za Oscara.

U drami 'Moneyball' radi se o direktoru profesionalnog bejzbolskog kluba Oakland Athleticsa, koji se proslavio svojom posebnom analizom bejzbolske igre. Ta taktika mu je omogućila da svoju momčad vodi financijski najučinkovitijim načinom i bude kompetitivan u ligi s puno bogatijim klubovima.



'Hugo'
Film je nastao pod kreativnom palicom Martin Scorsese, a radi se o dječaku bez roditelja koji živi u zidinama pariškog željezničkog kolodvora. Uz pomoć neobične djevojčice, kreće u potragu za odgovorom na misteriju nestanka svog oca pri čemu su mu jedini tragovi boležljivi vlasnik trgovine igračkama te lokot u obliku srca za koji mora pronaći ključ. Uloge su odigrali Asa Butterfield, Chloe Moretz i Emily Mortimer.



'Put rata'
Film je još jedno remek djelo Stevena Spielberga, a glavne uloge tumače Jeremy Irvine, Emily Watson i David Thewlis. Priča je utemeljena prema istoimenom romanu, a radnja prati mladića Alberta i njegovog konja Joeya, te njihov rastanak kada Joey bude prodan konjici i poslan u rovove I. svjetskog rata.
Uprkos tome što je premlad da bi se prijavio u vojsku, Albert kreće put Francuske kako bi spasio prijatelja. Topla ljudska priča i odanost životinja ugrijat će svakoga.



Jeste li već pogledali koji film nominiran za Oscara? Koji vam je film nadraži, te što mislite koji od njih zaslužuje Oscara?